Blic

EU parlament odabrao “Drugu stranu svega”

- T. Nj.

Film “Druga strana svega” rediteljke Mile Turajlić uvršten je među tri najbolja filma u konkurenci­ji za nagradu Lux Evropskog parlamenta, objavio je predsednik EU parlamenta Antonio Tajani na pres konferenci­ji tokom Dana autora (Giornate degli Autori) u Rimu, a prenose agencije.

Po prvi put u poslednjih deset godina jedan dokumentar­ni film našao se među tri nominovana ostvarenja u trci za ovu prestižnu nagradu.

Pomenimo, nagrada Lux postoji od 2007. godine i dodeljuje se svake godine najzapažen­ijem i najznačajn­ijem evropskom filmu koji “zalazi u suštinu debate o Evropi danas”. Od 10 filmova koji su zvanično nominovani i objavljeni na festivalu u Karlovim Varima početkom ovog meseca, izabrana su tri filma koji će kao finalisti za nagradu obići evropski kontinent. Pobednika ovogodišnj­eg takmičenja za Lux nagradu izabraće glasanje poslanici Evropskog parlament, a nagrada će biti proglašena 14. novembra u Strazburu.

Dokumentar­ni film Mile Turajlić, zajedno sa druga dva filma koja su se ove godine našla u finalu, “Woman at War” reditelja Benedikta Erlingsona i “Styx” Volfganga Fišera, biće deo ovogodišnj­eg programa Filmskog festivala u Veneciji koji se održava u septembru. Nakon toga ova tri filma će biti prevedena na sva 24 evropska jezika i prikazana u 28 evropskih

zemalja u okviru Lux Filmskih dana 2018 (LUX Film Days 2018). Uz svaki film biće pripremlje­n i pedagoški materijal koji će se deliti najmlađim gledaocima. Vrhunac ove turneje biće projekcija koja se održava u novembru u Briselu za poslanike Evropskog parlamenta, koji će takođe imati udela u glasanju za najbolji film.

Film “Druga strana svega” nastao je kao koprodukci­ja Srbije i Francuske, a ujedno je i prva koprodukci­ja HBO Europe sa Srbijom. Do sada je prikazan na oko šezdeset festivala širom sveta i osvojio je preko dvadeset nagrada među kojima i glavnu nagradu na najistaknu­tijem svetskom festivalu dokumentar­nog filma - IDFA (Amsterdam).

 ??  ??
 ??  ?? mila turajliĆ
mila turajliĆ

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia