Blic

Ebisilio, čovek koji je veći od samog života

- Č. Vuković

Crvena zvezda je pobedila Suduvu sa 3:0 u prvom meču drugog kola kvalifikac­ija za Ligu šampiona, a jedan od najboljih igrača na „Marakani“bio je Holanđanin, strelac vodećeg gola. Ipak, životna priča ovog veziste nije nimalo prijatna. Štaviše, ovaj borbeni momak je u jednom momentu bio na ivici smrti!

Ebisilio je fudbalom počeo da se bavi u rodnom Hornu, da bi potom prešao u lokalnu Holandiju. Taj rad mu se isplatio, pa je stigla nagrada u vidu odlaska u

AZ Alkmar, posle čega je usledio pravi košmar za ovog 27-godišnjaka. Nekoliko meseci pošto mu je umro otac, Lorenco je 27. novembra 2005. godine pretrpeo srčani udar! Posle toga mu je operativni­m putem ugrađen defibrilat­or, dok je zbog zdravstven­og stanja bio prinuđen da napusti Alkmar i da se vrati u bivši klub.

Posle svega

što je preživeo krenule su da se dešavaju lepe stvari, a šta može biti lepše od toga da vas pozovu u akademiju Ajaksa. Po završetku omladinsko­g staža, gde ga je trenirao Frank de Bur, koji je brusio njegov talenat, prekomando­van je u prvi tim. U startnoj postavi našao se 12. decembra 2010. godine na utakmici sa Viteseom. Kasnije je nastavio da dobija prilike u prvih 11, a na meču sa AZ Alkmarom u Kupu Holandije bio je proglašen igračem meča. Potom je usledila i partija u Ligi Evrope protiv Anderlehta, kada je njegov tim slavio sa 3:0, a sjajne igre te sezone nagradio je prvim het-trikom protiv Rode.

Posle toga profesiona­lni život ga je ponovo šibao. Potpisao je za Metalurg iz Donjecka, u kojem se nije naigrao pa je pozajmljen Gabali, potom i Mordoviji. Odlučio se da ostane u Rusiji, pa je potpisao za Anži iz Mahačkale, ali ni tu se nije snašao. Prekretnic­a je bila prelazak u APOEL, gde je blistao. To je bila preporuka Crvenoj zvezdi, koja je prepoznala kvalitete i angažovala ga ovog leta.

Posle svega, zaključak je jasan, crveno-beli nisu dobili samo izvanredno­g fudbalera već i borca, heroja, čoveka koji je prošao kroz sito i rešeto, hodao po ivici života. I na kraju - pobedio.

PAR MESECI POŠTO MU JE UMRO OTAC, LORENCO JE PRETRPEO INFARKT PA MU JE UGRAĐEN DEFIBRILAT­OR

 ??  ?? posle košmarnih godina vratio se na velika vrata: lorenco ebisilio
posle košmarnih godina vratio se na velika vrata: lorenco ebisilio

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia