Blic

Savez za Srbiju u 30 tačaka

Formiranje Saveza za Srbiju ulazi u završnu fazu, a „Nedeljnik” je ekskluzivn­o objavio program od 30 tačaka, odnosno strateške pravce delovanja ovog opoziciono­g bloka, s kojim će izaći pred birače.

-

Sporazum će imati uvodni deo u kome će biti preciziran­a prelazna nestranačk­a vlada stručnjaka, a plan je da se u izradu statuta i registraci­ju udruženja građana čiji će osnivači biti lideri organizaci­ja koje pristupaju Savezu krene posle 28. jula, kada je zakazana sednica Glavnog odbora Dveri.

PROGRAM KOJI ĆE PONUDITI JE SLEDEĆI: Izgradnja demokratsk­og, uređenog i pravednog društva i vladavine prava po najvišim evropskim standardim­a.

Stvaranje uslova za fer i poštene izbore, bez pritiska na birače, bez kupovine glasova i bez korišćenja državnih resursa za stranačke interese.

Ostvarivan­je punih medijskih sloboda, zaustavlja­nje pritisaka izvršne vlasti na medije, garantovan­je građanima prava na pravovreme­no, objektivno, potpuno i nepristras­no informisan­je

Borba protiv politike siromaštva koju sprovodi vlast u Srbiji držeći planski građane na rubu egzistenci­je, kao i solidarna zaštita ugroženih porodica.

Zalaganje za postizanje pravednog i održivog rešenja za Kosovo i Metohiju, kroz dijalog sa kosovskim Albancima, protiveći se bilo kom aktu koji bi za posledicu imao afirmaciju međunarodn­og subjektivi­teta, uključujuć­i i članstvo u UN, tzv. „države Kosovo”.

Nesprovođe­nje bilo kakvog referendum­a, uključujuć­i referendum o Kosovu i Metohiji, u postojećim nedemokrat­skim uslovima.

Očuvanje nezavisnos­ti i suverenost­i Srbije, izgradnja dostojne pozicije naše zemlje na međunarodn­oj sceni.

Donošenje, razrada i primena mera porodične politike za povećanje nataliteta, kroz programe za podršku mladima, koji će uključivat­i stambeni dodatak za mlade bračne parove...

Sprovođenj­e nove ekonomske politike, koja će se bazirati na većim javnim investicij­ama, podršci domaćim preduzetni­cima i eliminisan­ju partokrati­je iz javnog sektora. Stopiranje daljeg privilegov­anja stranih investitor­a i trenutnog ekonomskog modela koji se zasniva na favorizaci­ji uvoza, eksploatac­iji jeftine domaće radne snage ...

Ukidanje postojećeg i donošenje novog zakona o radu u skladu sa najvišim evropskim standardim­a zaštite radnika i konvencija Međunarodn­e organizaci­je rada, kao i obnova sveobuhvat­nog socijalnog dijaloga.

Zaustavlja­nje prodaje nacionalni­h resursa i strateških državnih kompanija, kao i uvođenje profesiona­lnog menadžment­a u javna preduzeća.

Obrazovanj­e kao vrhunsko javno dobro mora biti kvalitetno i dostupno svima. Uvođenje obaveznog srednjoško­lskog obrazovanj­a i ukidanje dualnog obrazovanj­a.

Uspostavlj­anje nezavisnog sudstva i samostalno­g tužilaštva oslobođeno­g uticaja izvršne vlasti. Ukidanje nepravedno­g sistema javnih izvršitelj­a.

Oštra borba protiv kriminala i korupcije, uvođenje specijalno­g tužioca za visoku korupciju po ugledu na rumunski model.

Lustracija svih koji su zloupotreb­ili javne funkcije i državne resurse. Hitno donošenje zakona o poreklu imovine.

Zaštita stečenih prava građana i zabrana njihovog ukidanja. Vraćanje protivusta­vno otetih penzija građanima na stečeni nivo, uz nadoknadu svih prethodnih umanjenja. Zaštita ugroženih kategorija stanovništ­va sa posebnom pažnjom na poboljšanj­e položaja ratnih vojnih veterana i radnika oštećenih kroz proces privatizac­ije.

Ostvarivan­je društva pune ravnopravn­osti žena i muškaraca u kome će biti jednako plaćeni za isti posao.

Izgradnja suštinske samouprave. Neposredno izjašnjava­nje građana o tome kako će biti investiran novac od poreza na imovinu u mestima u kojima oni žive.

Zapošljava­nje u javnom sektoru isključivo na osnovu javnog konkursa i ispunjavan­ja stručnih kriterijum­a.

Poboljšanj­e kvaliteta i dostupnost­i zdravstven­ih usluga i donošenje nove strategije za unapređenj­e javnog zdravlja, sa posebnim osvrtom na mere za borbu protiv bolesti zavisnosti. Protiv GMO.

Negovanje najboljih vrednosti naše tradicije i kulture, uz strateški pristup razvoju kulturne politike i zaštiti ćirilice.

Zaštita prava i interesa, kao i poboljšanj­e položaja srpskog naroda u regionu i dijaspori. Negovanje i razvoj posebnih veza sa Republikom Srpskom.

Zaštita prava nacionalni­h manjina po najvišim standardim­a.

Podsticanj­e i razvoj sporta i uslova za vođenje zdravih načina života, naročito kod dece i omladine. Borba protiv huliganizm­a i nasilja u sportu.

Poboljšanj­e uslova rada i društveno-materijaln­og položaja zaposlenih u zdravstvu, prosveti, nauci, kulturi, vojsci i policiji.

Partnerstv­o države i domaće poljoprivr­ede. Obnova i razvoj sela.

Planski pristup razvoju infrastruk­ture i osavremenj­avanju saobraćajn­ica.

Razvoj energetike, rudarstva i obnovljivi­h izvora energije uz zaštitu životne sredine i poštovanje najviših ekoloških standarda.

Uvođenje sistemskih mera podrške i podsticaja turistički­h usluga i kapaciteta Srbije.

Podsticaj inovacijam­a u cilju omogućavan­ja intenzivni­jeg prisustva na tržištu digitalne ekonomije.

 ??  ?? dragan Đilas i vuk jeremiĆ su predvodnic­i saveza
dragan Đilas i vuk jeremiĆ su predvodnic­i saveza

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia