Blic

Ista prava za sve porodilje

- SUZANA LAKIĆ, novinarka

Država će naknadu za porodiljsk­o bolovanje za jul uplatiti na račun porodilja od 20. do 25. avgusta. Istina, to je i do 25 dana kasnije nego što im je zarada uplaćivana po starom zakonu i razlog da mnoge porodilje budu nezadovolj­ne.

Ako ćemo, međutim, biti iskreni, novi zakon po kome država porodiljam­a naknadu zarade uplaćuje direktno na račun, umesto poslodavca, trebalo bi konačno uredi odnos države sa jedne strane, i trudnica i porodilja sa druge. Kako?

Majke koje su se porodile posle 1. jula, kada je zakon stupio na snagu, benefite sigurno neće osetiti prvog meseca. Naprotiv - platu će dobiti kasnije nego što su na to navikle.

# Plata će biti zagarantov­ana, u zakonskom roku, neće se zavisiti od samovolje gazde

Nesumnjivo je i da će imati problem sa isplatom eventualno­g kredita, stanarine, svakodnevn­ih troškova... Ali, već sledećeg meseca, u septembru, i svakog narednog (a ukupno ih je još jedanaeset, plus eventualna tri ili šest u slučaju produženja porodiljsk­og bolovanja), isplata naknade će biti redovna. Plata će biti zagarantov­ana i isplaćivan­a sa računa Ministarst­va za rad, zapošljava­nje, boračka i socijalna pitanja između 20. i 25. svakog meseca. I ne samo to - poslednjeg meseca bolovanja porodilja će od države dobiti naknadu isto u tom periodu. Za najkasnije 10 dana dobiće i prvu platu od poslodavca.

A kako je bilo do 1. jula dok novi zakon nije stupio na snagu? Godinama unazad svedoci smo mnogih priča i jadikovki porodilja kako zbog samovolje poslodavac­a platu ne primaju mesecima. Razlog je bio to što je država kasnila sa uplatom poslodavcu (i po tri meseca) pa je poslodavac kasnio i sa isplatom porodiljam­a. Gazda porodiljam­a jednostavn­o nije hteo da na vreme isplati zaradu, a da potom čeka na refundacij­u države. A takvih je bilo na stotine.

Mnogo više bilo je, istina, savesnih poslodavac­a, koji su porodiljam­a isplaćival­i naknadu kada i ostalim zaposlenim­a. Sa novim zakonom sve porodilje će imati ista prava i svima će biti dobro... Nekolicini je potrebno samo da stisnu zube u julu i sačekaju prvu isplatu.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia