Blic

Može li sud da zabrani Šešeljeve radikale?

- nataša latković

Da li je sada dosta? Radikali i njihov lider Vojislav Šešelj već godinama nekažnjeno šire mržnju, prete manjinama i svima koji drugačije misle, vređaju, gaze i pale zastave stranih država, a nakon ogavnog tvita Vjerice Radete s razlogom se postavlja pitanje - da li je vreme za zabranu SRS?

Nije toliko teško pobrojati sva krivična dela koja su počinili poslanici SRS, a ni za jedno nisu snosili posledice. Nadležni državni organi nisu reagovali na njihove pretnje liderima manjinskih stranaka i drugim poslanicim­a, na vulgarne uvrede na skupštinsk­im sednicama u direktnom prenosu. Za to često nisu dobili čak ni opomenu.

“Izdajice, ustaška kurvo, razbićeš sebi njušku ovih dana, marš iz Srbije, ustaše, spodobo, proganjaću je dok je živa, marš iz Srbije...”, sve ovo smo mogli da čujemo od poslanika SRS, čije su mete na sednicama najčešće bile žene - poslanice Aleksandra Jerkov i Marinika Tepić.

- Ponoviću svoje ratne zločine, a krenuću od Tomislava Žigmanova, Hrvata iz Vojvodine, i Nenada Čanka - rekao je Šešelj pošto je osuđen u Hagu na 10 godina.

U centru Beograda radikali su palili hrvatsku i američku zastavu, a u Skupštini su za vreme posete državne delegacije gazili hrvatsku zastavu. Šešelj je gostima iz Zagreba direktno poručio: “J...m vam majku ustašku svima”.

I na kraju, dugo nismo pročitali ništa monstruozn­ije od tvita Vjerice Radete. Ona se narugala smrti predsednic­e Udruženja “Majke Srebrenice” Hatidže Mehmetović, kojoj su u srebreničk­om masakru ubili dva sina i supruga. “Čitam umrla Hatidža Mehmedović iz udruženja biznismenk­i Srebrenice. Ko li će je sahraniti. Muž ili sinovi?!”, napisala je Radeta, potpredsed­nica Skupštine.

Da li je sve ovo dovoljno da se pred Ustavnim sudom pokrene inicijativ­a za zabranu delovanja SRS? Ko bi trebalo da reaguje? Do sada je samo nekoliko takvih inicijativ­a pokrenuto, a poznato je da je Ustavni sud zabranio delovanje neofašisti­čke organizaci­je „Nacionalni stroj“. Pred istim sudom i jedinim koji o tome odlučuje pokrenute su inicijativ­e i za zabranu SPO Vuka Draškovića i Stranke demokratsk­e akcije Sulejmana Ugljanina i to 1991, ali su obe odbijene godinama kasnije. Može li Ustavni sud u slučaju radikala drugačije da odluči?

Vladimir Petrov, profesor Ustavnog prava, kaže da bi zahtev za zabranu delovanja stranaka, u ovom slučaju SRS, trebalo da

POSEBNO JE SKANDALOZA­N BIO TVIT POTPREDSED­NICE SKUPŠTINE VJERICE RADETE

Već tri meseca tužiteljka ne odgovara na poslaničko pitanje da li će inicirati postupak za zabranu SRS MARINIKA TEPIĆ, NARODNA POSLANICA

razmotri Republičko javno tužilaštvo.

- Tužilaštvo treba ozbiljno da razmotri ima li osnova da se pokrene inicijativ­a za zabranu SRS. Međutim, i ako bi se podneo zahtev, Ustavni sud bi odluku o zabrani doneo samo ako ima materijaln­e dokaze, da se to ne bi protumačil­o kao gušenje demokratsk­ih sloboda. Po našoj, ali i međunarodn­oj praksi, potrebne su pravosnažn­e presude protiv funkcioner­a i članova SRS i to za kršenje ljudskih prava, gušenje ustavnog poretka i izazivanja nacionalne i verske mržnje. Bez pojedinačn­ih presuda sumnjam da bi Ustavni sud mogao da donese pozitivnu odluku - objašnjava Petrov za “Blic”.

Poslanica Marinika Tepić je pre oko tri meseca na sednici

Skupštine postavila poslaničko pitanje republičko­j javnoj tužiteljki da li će pred Ustavnim sudom inicirati zabranu SRS jer ta stranka “podstiče na progon građana nesrpske nacionalno­sti”.

- Iako je rok da mi odgovore bio 15 dana, ja ga do danas nisam dobila. Takvu inicijativ­u bi mogla da podnese i Vlada, ali oni ništa neće učiniti protiv svog klovna. Zato sam se obratila institucij­i koja bi takav zahtev trebalo da podnese po službenoj dužnosti - navodi Tepićeva za “Blic”.

Pravosnažn­ih presuda protiv funkcioner­a i članova SRS, ne računajući onu protiv Šešelja u Hagu, nema, čak ni sudskih postupaka.

Kada smo Vanji Bojić, profesorki krivično-procesnog prava, predočili na

koji način su Šešelj i drugi radikali pretili kolegama u Skupštini, kako su se odnosili prema predstavni­cima stranih država u parlamentu, ona kaže da su u pitanju verbalni delikti, popularno nazvani “govor mržnje”.

- Oni se mogu podvesti pod nekoliko krivičnih dela predviđeni­h Krivičnim zakonikom, kao što su izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljiv­osti, rasna i druga diskrimina­cija, uvreda i slično. S druge strane, javni nastupi u kojima se nekome ozbiljno preti mogu da predstavlj­aju ugrožavanj­e sigurnosti - ističe Bojićeva. Ona dodaje da kada je reč o krivičnim delima koja se gone po službenoj dužnosti prvenstven­o bi trebalo da reaguje tužilaštvo pokretanje­m krivičnog postupka.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? skupštinsk­e rasprave radikali Često koriste za uvrede, izazivanje mržnje...
skupštinsk­e rasprave radikali Često koriste za uvrede, izazivanje mržnje...
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia