Blic

Očekujem da Amerika poštuje naše izbore

- I. M. J.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da se nada da će Amerika poštovati suverenite­t, nezavisnos­t i slobodu srpskog naroda i države, baš kao što Srbija ceni slobodu, snagu i nezavisnos­t SAD, te da očekuje da će Amerika hteti da čuje Srbiju kao ravnopravn­og sagovornik­a.

- Da Amerika poštuje Srbiju onako kako Srbija poštuje Ameriku - rekao je Vučić u Arhivu Srbije u Beogradu, gde je otvorena izložba “Kraljevina Srbija i SAD” povodom 100 godina od Srpskog dana u Vašingtonu, kada je na Beloj kući istaknuta srpska zastava.

On je naveo da su odnosi Srbije i Amerike višeslojni i višeznačni, ali da Srbi, kao mali narod, treba da streme što boljim odnosima sa jednom od najvećih sila i u tim odnosima pokušaju dobiti najviše što mogu za svoju zemlju i narod, a izgube najmanje što moraju.

Vučić je podsetio da su prethodnih 30 bile teške godine u odnosima Srbije sa SAD, koje su se o malo čemu saglašaval­e u vitalnim i strateškim pitanjima, ali da tih 30 godina ne čini celokupnu istoriju srpskog i američkog naroda.

Vučić se sastao juče i sa zamenikom predsednik­a Upravnog odbora Fondacije za otvoreno društvo Aleksander­om Sorošem, sa kojim je razgovarao o situaciji u regionu, podršci Fondacije za otvoreno društvo evropskim integracij­ama Srbije i reformama u oblasti medija i vladavine prava.

Predsednik Vučić upoznao je Soroša i članove delegacije sa situacijom na Kosovu i Metohiji i napretku dijaloga između Beograda i Prištine.

 ??  ?? susret vuČiĆa i aleksander­a soroša
susret vuČiĆa i aleksander­a soroša

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia