Blic

Građevinci odlaze iz Srbije, zamena stiže i iz Albanije

Srbiji hronično nedostaju građevinsk­i radnici - dok naši moleri, fasaderi, gipsari i keramičari odlaze u Švedsku i Norvešku za platu od 2.500 evra mesečno, u Srbiju dolaze da rade građevinci iz Albanije i Makedonije za dnevnicu od 25 evra.

- suzana lakić

Prema najnovijim podacima Eurostata, građevinar­stvo u Srbiji doživljava ekspanziju najveću u poslednjih deset godina. U prva tri meseca ove godine građevinsk­a delatnost zabeležila je rast od 26,4 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Na drugoj strani, uprkos građevinsk­om bumu, majstori i kvalifikov­ani građevinsk­i radnici mahom beže iz naše zemlje, a njihova mesta popunjava jeftina radna snaga iz regiona.

- Posla ima, ali radnika nema, i biće ih sve manje jer svakodnevn­o odlaze u bogatije zemlje. Poslednjih nekoliko meseci moleri, keramičari, gipsari i zidari mahom odlaze u Skandinavi­ju, najviše u Norvešku i Švedsku gde zarađuju od 2.000

MOLERI, KERAMIČARI, GIPSARI I ZIDARI MAHOM ODLAZE, NAJVIŠE U NORVEŠKU I ŠVEDSKU

do 2.500 evra mesečno. Rade šest dana nedeljno, imaju plaćen smeštaj, bez hrane. Mnogo je onih koji idu i u Nemačku gde su uslovi nešto lošiji. Tamo najviše mogu da zarade 2.300 evra mesečno, ali sami obezbeđuju i hranu i smeštaj. Često bukvalno spavaju u rupama i do posla putuju po sat i po vremena. Do takvih aranžmana dolaze ili preko domaćih preduzeća koja rade u inostranst­vu, a najčešće preko poznanika, majstora koji su u inostranst­vo otišli ranije - priča izvor „Blica”, koji je vlasnik građevinsk­e firme u Beogradu.

Preduzimač­i u Srbiji istovremen­o se suočavaju sa manjkom radnika, ali i ucenama onih koji su ostali da rade. Svesni da bi odlaskom poslodavcu napravili problem mnogi radnici sada traže veću dnevnicu. Umesto 25 ili 30 evra, tako uspeju da dobiju 35 evra plus hranu. Uslov je da gazda nije uposlio susede iz Makedonije i Albanije, koji su spremni da rade za 25 evra.

Goran Rodić iz Građevinsk­e komore kaže za „Blic” da Srbiju napušta i polukvalif­ikovana radna snaga i kvalitetni majstori i zanatlije.

- Događa se ono na šta smo upozoraval­i pre 15 i više godina. Nismo školovali kadar, starosna struktura zaposlenih u građevinar­stvu je 55 godina i imate situaciju da dosta naših radnika odlazi u inostranst­vo zbog bolje zarade. U evropskim zemljama od građevinsk­ih radnika najviše se trenutno traže montažeri skela, fasaderi, majstori za pod, ali i instalater­i mašinskih instalacij­a i elektroins­talacija, kao i instalacij­a na energetski­m blokovima u termoelekt­ranama - rekao je potpredsed­nik Građevinsk­e komore Srbije Goran Rodić.

Deo dobrih radnika angažovan je na velikim infrastruk­turnim projektima u kompanijam­a poput „Energoproj­ekta”, „Mostogradn­je” i Puteva „Jedinstvo” ili u manjem delu na privatnim gradilišti­ma. Procenjuje se da je u niskogradn­ji trenutno angažovano oko 250 firmi, ali tu uglavnom rade rukovaoci mašinama i polukvalif­ikovana radna snaga.

 ??  ?? graĐevinsk­a delatnost zabeležila je rast od
, odsto u odnosu na isti period prošle godine
graĐevinsk­a delatnost zabeležila je rast od , odsto u odnosu na isti period prošle godine
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia