Blic

Lazar Tošić: Sviraću dok budem mogao da držim palice

-

Ovogodišnj­i dobitnik nagrade Džez festivala Nišvil za životno delo, proslavlje­ni bubnjar Lazar Tošić, kaže da mu “senzori još rade, da još može da svira: „Zadovoljan sam svojom karijerom jer ništa ni manje ni više nisam želeo od prilike da sviram“, kazao je slavni bubnjar.

Tošić će sa svojim kvintetom nastupiti na predstojeć­em Nišvilu i tako publiku uživo uveriti zašto ga stručna javnost i poklonici džeza svrstavaju među najbolje bubnjare na ovim prostorima svih vremena.

Po tradiciji, prve večeri festivala u Nišu, 9. avgusta, biće mu uručeno prestižno priznanje.

Lazar Tošić je ostavio neizbrisiv trag već i na osnovu same činjenice da je bio “žila kucavica” dve najznačajn­ije formacije sa ovih prostora, i kada je reč o velikim orkestrima kao što su Big bend Radio-televizije Beograd i

kombo sastavima “Sekstet Marković-Gut”.

Tošić napominje da će svirati sve dok bude mogao da drži palice.

Najteže mu je, kaže, bilo kada je iz Kraljeva, kao tinejdžer, došao u Beograd da postane bubnjar.

“Sve teške i zahtevne stavri u karijeri sam se trudio da zaboravim, jer je ljubav prema bubnjevima i džezu bila uvek veća od bilo kakvih poteškoća. Ipak, nije mi bilo svejedno kada sam se iz Kraljeva uputio u potragu za svojim mestom u muzičkom svetu. Niko me nije vodio za ruku... Ni mama ni tata. Sam sam se odvažio na tu avanturi i imao mnogo sreće”, ispričao je Tošić.

Svojevreme­no, veli, velika mu je želja bila da svira u Big Bendu RTS.

“Svirao sam u tom našem najznačajn­ijem džez orkestru 22 godine. Kada na takav način ispunite životni san, onda taj život sigurno ima smisla”, kaže Tošić.

A mladim kolegama savetuje da se obrazuju i da ne rade sve na mišiće.

Sve teške stvari sam se trudio da zaboravim

 ??  ?? lazar tošiĆ
lazar tošiĆ

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia