Blic

Tri sestre i majka uspešno vode firmu

Iako većina dama njihovih godina mašta da postane vlasnica kozmetičko­g salona ili cvećare, Nevena, Katarina, Milena i Vera danas vode fabriku za proizvodnj­u, pletenje i promet žice bolje od bilo kog muškarca u Srbiji.

- SUZANA LAKIĆ

Tri sestre i njihova majka na čelu su fabrike “Žica promet plus”, koja je neprikosno­veni lider u delatnosti žičarstva na prostoru Balkana - kompanije iz Aranđelovc­a koja iz godine u godinu širi asortiman, zapošljava nove radnike, povećava prihod i investira u razvoj.

Dok sedimo u poslovnom prostoru nadomak Aranđelovc­a, koji više podseća na topli porodični dom, Katarina setno ističe kako njihova priča nije bila slučajnost. Otac Miroslav Đorđević, koji je prošle godine iznenada preminuo, uveo ih je u posao još od malih nogu.

- Milena je imala samo dve godine kada je tata počeo da plete žicu i da je vodi po terenu. Nevena i ja smo bile deset godina starije - deca, ali istovremen­o dovoljno ozbiljne da shvatimo šta je otac radio i zbog čega. Još tada nas je učio da je kupac uvek u pravu i da kvalitet mora da se sačuva. To je vodilja po kojoj i danas radimo, 25 godina nakon osnivanja naše, isprva male porodične fabrike - priča Katarina.

Sve je počelo 1993. godine u garaži od 25 kvadrata. Miroslav je radio na poluautoma­tskoj mašini, i to isključivo univerzal pletivo, žicu koju malo koje domaćinstv­o tada nije koristilo. Danas žicu pletu najsavreme­nije mašine, na dve lokacije, u modernim pogonima i halama na 3.500 kvadratnih metara. Poslove vode kćerke naslednice, na prvi pogled dame i vrlo otmene, ali u poslu brze, oštroumne i mudre - muškarci bi rekli - opasne.

Desetak godina nakon prvih koraka, “Žica promet” počinje sa rapidnim razvojem. Objekat od 500 kvadrata kupuju 2004. godine, a paralelno kreću i sa širenjem proizvodnj­e. Ulaganje u novu opremu, širenje poslovnog prostora i praćenje konkurenci­je sa zapada, iz godine u godinu bili su među prioriteti­ma. Zahvaljuju­ći sopstvenim izvorima i dugoročnim kreditima za investicij­e prethodne dve godine uložili su oko milion evra. Tada su počeli da rade i 3D panel - najkvalite­tniji proizvod u žičarstvu. Danas su im kapaciteti u potpunosti popunjeni, neretko se dešava da tražnja prevazilaz­i mogućnosti proizvodnj­e. Sestrama, međutim, ta činjenica nije bila znak da treba stati, naprotiv, znale su da je to signal za nova ulaganja i širenje palete proizvoda.

Ove godine su započeli proizvodnj­u metalnih plastifici­ranih cevi, investicij­a je bila vredna 30.000 evra. Paletom od 22 proizvoda pokrili su kompletnu ponudu u žičarstvu, i u mogućnosti su da odgovore na uslove i najzahtevn­ijih tendera.

Izvoz čini 40 odsto ukupne proizvodnj­e. Pokrivaju tržište Srbije, Crne Gore, Republike Srpske, Makedonije, BiH, i Hrvatske, a izvoze i u Italiju. U zemlji i inostranst­vu imaju preko 1.200 kupaca, a među njima su i mnoga putarska preduzeća iz naše zemlje.

Zapošljava­ju 42 radnika. Ove godine posao je dobilo pet radnika, a od 2016. do 2017. godine u „Žica prometu“se zaposlilo ukupno 15 ljudi. Sa rastom broja zaposlenih rastao je i prihod, sa 160 miliona dinara u 2015. na 300 miliona u prošloj godini. Rast očekuju i ove godine. Sve to nedavno ih je uvrstilo među 10 najboljih preduzeća u Srbiji u akciji “Blic preduzetni­k”. Uspeh u biznisu, moderno poslovno razmišljan­je i harizma doveli su ih na korak od najboljeg.

 ??  ??
 ??  ?? „žica promet plus“zapošljava radnika
„žica promet plus“zapošljava radnika

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia