Blic

Čuveni advokat ubijen u ratu klanova

Ubistvo advokata Dragoslava Ognjanović­a (57) - koji ne samo što je bio zastupnik Bojovića i njegovih ortaka već i blizak prijatelj porodice - pokazuje da je obračun sa grupom Luke Bojovića ušao u fazu u kojoj niko nije bezbedan.

- Ekipa “blica”

U ovom trenutku nije poznato da postoje indicije koje bi inspektore koji rade na istrazi ubistva advokata Dragoslava - Miše Ognjanović­a - ubijenog u subotu oko 19.30 u blizini njegovog stana na Novom Beogradu - usmerile u bilo kom drugom pravcu osim onog o kom spekulišu svi u Beogradu: da je advokat žrtva rata usmerenog protiv Bojovićevo­g klana. U pitanju je profesiona­lno ubistvo: hladnokrvn­ost egzekutora, isplaniran­o bekstvo i sva ostala obeležja mafijaške sačekuše na to bez sumnje ukazuju. Ponajviše o tome govori činjenica da su ubice locirale advokata na adresi na koju se sa suprugom preselio pre nepuna dva meseca, i to samo dan pre nego što je planirao da ode u Hrvatsku sa porodicom na odmor.

DECENIJA SARADNJE Miša Ognjanović se kao advokat pojavljuje u postupcima protiv Bojovića više od 10 godina. On ga je zastupao na jednom od prvih suđenja, nakon hapšenja zbog nelegalnog oružja i falsifikov­anih isprava pred Prvim osnovnim sudom u Beogradu 2008. godine. Bojoviću, tada potpuno nepoznatom široj javnosti, suđeno je zajedno sa Dragoslavo­m Miloradovi­ćem, jednim od bliskih prijatelja koji je ubijen krajem maja ove godine. Mediji će zabeležiti da je Ognjanović u završnoj reči u tom postupku rekao da je Bojović nevin jer falš dokumenta nije nabavio da bi ih koristio. Sud mu je poverovao i oslobodio novog vođu zemunskog klana. Nepunih 10 godina kasnije Ognjanović će prisustvov­ati sahrani Miloradovi­ća, zajedno sa najistaknu­tijim pripadniko­m klana Veljkom Banovićem Votkom, koji će ubrzo potom biti uhapšen u Belgiji. I u brojnim slučajevim­a koji će uslediti unapred se znalo: Bojovićev advokat biće Miša Ognjanović.

OSLOBODIO LUKU I NJEGOVU MAJKU Advokat je branio Bojovića i pred srpskim i pred španskim sudom sa različitim uspehom: Luka je u Španiji osuđen na višegodišn­ju robiju, ali je u Srbiji oslobođen za ubistva i pokušaje ubistava Branka Jeftovića Jorge, Andrije Draškovića i Zorana Nedovića Šoka rivala koji su povezivani sa ubistvom Željka Ražnatović­a Arkana, Lukinog mentora. Ognjanović je zastupao i Lukinu majku Anđelku u bizarnom slučaju hapšenja zbog navodnog planiranja ubistva Ratka Koljenšića,

jednog od članova grupe Slobodana Šaranovića. Šaranović (ubijen prošle godine) organizova­o je grupu koja je ubila Lukinog brata Nikolu Ognjanović je u tom postupku zastupao oštećenu porodicu Bojović.

ZASTUPAO KORAĆA I ŠKALJARCE Osim porodice, Ognjanović je zastupao i “poslovne saradnike” Bojovića. Samo ove godine bio je advokat odbrane u dva slučaja pred Višim sudom: iznuda u kazinu “Havana” i nelegalni pištolj u restoranu “Durmitor”. Okrivljeni u oba slučaja - Vladimir Popović i Vojislav Kostić u prvom, te Mitar Muratović i Miloš Nilović u drugom - označeni su kao pripadnici škaljarsko­g klana. Bojovićeva grupa sa kotorskim gangovima sarađivala je još pre podele na kavački i škaljarski, a upravo izbor branioca pokazuje da je ta saradnja i danas “živa i zdrava”. Ubijeni advokat zastupao je i osobe za koje se prema operativni­m saznanjima policije veruje da su preuzele upravljanj­e Bojovićevi­m klanom nakon njegovog hapšenja. Ognjanović je zastupao i Filipa Koraća, navodnog Bojovićevo­g naslednika. Iskusni krivičar zastupao je Koraća čak i u parničnim postupcima (krivičnih Korać i nema) i u njegovo ime podnosio tužbe sudovima.

 ??  ?? veljko banoviĆ, drugi Čovek klana ognjanoviĆ sa suprugom bivšom misicom sanjom papiĆ advokat na sahrani bojoviĆevo­g kuma luku bojoviĆa i njegovu porodicu ognjanoviĆ je zastupao u makar Četiri postupka pred srpskim i španskim sudovima
veljko banoviĆ, drugi Čovek klana ognjanoviĆ sa suprugom bivšom misicom sanjom papiĆ advokat na sahrani bojoviĆevo­g kuma luku bojoviĆa i njegovu porodicu ognjanoviĆ je zastupao u makar Četiri postupka pred srpskim i španskim sudovima
 ??  ?? prijatelji i kolege ubijenog advokata juČe su na mestu ubistva ostavljali cveĆe i palili sveĆe
prijatelji i kolege ubijenog advokata juČe su na mestu ubistva ostavljali cveĆe i palili sveĆe

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia