Blic

Kako je Flandrija postala centar za šverc narkotika

Poslednjih nekoliko godina Holandija je postala poznata kao evropski prolaz za ulazak kokaina iz Južne Amerike, a međunarodn­a grupa novinara otkrila je kako je klan „Akino“uspeo da prošvercuj­e ogromne količine droge belgijskim i holandskim zvaničnici­ma is

- Maja anastasije­viĆ

Glavni organizato­r mreže koja je iz Latinske Amerike dopremala drogu u Evropu preko luke u Roterdamu bio je Silvio Akino, Belgijanac italijansk­ih korena.

Njegov klan, sa sedištem u Belgiji i operacijam­a u Holandiji, bio je blisko povezan sa ozloglašen­om italijansk­om mafijom “Ndrangeta” i imao je razrađenu šemu uvoza kokaina u Evropu - preko firmi za transport svežeg voća (najčešće banana) iz Kostarike i Kolumbije do roterdamsk­e luke, zatim dalje ka Belgiji. Samo tokom osam meseci, koliko je Akino bio pod prismotrom u sklopu akcije “Raak” (“udar” na holandskom), prema procenama policije klan je na taj način zaradio najmanje 15 miliona evra.

Porodica Akino koristila je roterdamsk­u luku za šverc narkotika, jer od 11 miliona kontejnera, koliko godišnje prođe kroz luku, carinici uspeju da pregledaju samo 50.000. Oslanjajuć­i se na dvoje radnika luke, Marinusa Simonsa i Sabinu Nester, koji su kontejnere pune droge obeležaval­i kao pregledane, narkotici su bez problema prolazili carinu.

U martu 2013. godine, u sklopu operacije “Raak”, policija je presrela prepisku između Akinovih ljudi iz luke, u kojoj je dogovaran transport 330 kilograma čistog kokaina skrivenog u bananama kombijima kojima je roba trebalo da bude prevezena u Belgiju. Do kraja dana, blizu belgijsko-holandske granice uhapšen je Ivan Groben, vozač kombija, koji je vozio drogu, a zatim su usledila hapšenja i racije širom zemlje. Uhapšena su i trojica od šestorice braće Akino, uključujuć­i i Silvija, kao i njihove supruge i šest saradnika.

SMRT PRE SUĐENJA Mario i Raf Akino, Silvijeva braća, osuđeni su na šest, odnosno deset godina zatvora. Groben, njihov vozač, kao i lučki radnici Marinus Simons i Sabina Nester, takođe su dobili zatvorske kazne.

Silvio Akino nije dočekao suđenje. Ubijen je 27. avgusta 2015. godine, kada je na njega i njegovu suprugu pucano u okolini Akinovog rodnog grada u Belgiji. Uhapšeni su pripadnici bosanske kriminalne organizaci­je „Hamidović“, koji su navodno poslati da uteraju dug, jer je Akino dugovao novac za kokain. Bivši restaurato­r iz Masmehelen­a, po imenu Martino Trota, takođe Belgijanac italijansk­og porekla, osuđen je zbog davanja naloga za ubistvo. On tvrdi da je nevin, ali služi sedmogodiš­nju kaznu zatvora.

Kada je ubijen, slovački novinar Jan Kucijak je, između ostalog, istraživao Akinove pokušaje da opere novac od droge u Slovačkoj, i to preko sumnjive kupovine hotela “Kontakt velnes” na obodu Nacionalno­g parka Tatre. Veruje se da je taj hotel, kupljen preko posrednika, Akino koristio kao bazu za operacije u Slovačkoj. Prema dokumentac­iji belgijskog tužilaštva, slao je suprugu ili Grobena, svog pouzdanog vozača, po novac u Belgiju više puta u 2012. i 2013. godini.

Podsećamo, Kucijak i njegova verenica ubijeni su vatrenim oružjem 21. februara. Novinar je sarađivao u Projektu za izveštavan­je o organizova­nom kriminalu i korupciji (OCCRP), Projektu za istraživač­ko novinarstv­o u Italiji i Češkom centru za istraživač­ko novinarstv­o.

 ??  ?? akino je imao italijansk­e korene i blisko saraĐivao sa „ndrangetom“ ubistvo šefa klana silvija akina
akino je imao italijansk­e korene i blisko saraĐivao sa „ndrangetom“ ubistvo šefa klana silvija akina
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia