Blic

Baka i praunučići izgoreli u požaru

- N. I.

Dvoje dece i njihova prabaka (70) preminuli su tokom požara koji su pogodili severni deo Kalifornij­e.

Melodi Bledso je pronađena pored Džejmsa Robertsa (5) i njegove sestre Emili (4), u ostacima njene kuće u mestu Reding.

Požari koji se šire velikom brzinom usmrtili su šest osoba, a na hiljadu ljudi je moralo da bude evakuisano. Vandredno stanje proglašeno je u pojedinim delovima Kalifornij­e.

Ukupno 10.000 vatrogasac­a je mobilisano u borbi protiv 14 požara koji besne širom ove američke države. Požari u kalifornij­skom okrugu Šasta, u kombinacij­i s jakim vetrovima, formirali su „vatrena tornada“, koji čupaju drveće i prevrću automobile. Iz ove oblasti evakuisano je 38.000 ljudi.

- Vidimo vatrene vrtloge - nešto što se bukvalno može opisati kao tornado rekao je novinarima direktor kalifornij­skog Odeljenja za šumarstvo i zaštitu od

požara Ken Pimlot.

Guverner Kalifornij­e Džeri Braun rekao je da se pomenuti požar ne može kontrolisa­ti.

Policija je uhapsila Brendona Mekglovera, za kojeg se sumnja da je podmetnuo devet požara u jugozapadn­om delu okruga Riversajd i optužen je po petanest tačaka za podmetanje požara. Izjasnio se da nije kriv.

Požar severno od grada Redinga, u severnoj Kalifornij­i u kome su u četvrtak poginula dva vatrogasca, od ponedeljka je izgoreo 32.700 hektara i uništio 500 objekata i oštetio 75, saopštili su kalifornij­ski vatrogasci. U petak uveče izgorela površina je bila 20.000 hektara. Požar koji gori od srede u nacionalno­j šumi San Bernardino, na oko 150 kilometra jugoistočn­o od Los Anđelesa opustošio je 5.300 hektara. Oko 4.900 kuća je pod pretnjom i tri vatrogasca su povređena. Smrtonosni požari u Severnoj Kalifornij­i uništili su više od 500 objekata i prete da unište na hiljade. Vatrogasci se i dalje bore s vatrenom stihijom, a dosad je ugašeno samo pet odsto požara.

Predsednik SAD Donald Tramp potpisao je dekret kojim je naredio Agenciji za upravljanj­e vanrednim situacijam­a (Fema) da pomogne vlastima te oblasti.

 ??  ?? dva vatrogasca poginula su na terenu
dva vatrogasca poginula su na terenu
 ??  ?? prve tri žrtve požara su iz iste porodice
prve tri žrtve požara su iz iste porodice

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia