Blic

BRUKA I SRAMOTA

Država Srbija se pošteno obrukala na Evropskoj univerzija­di u Koimbri jer je dozvolila da u ime Univerzite­ta u Beogradu, domaćina sledećih igara 2020, zastavu te smotre preuzme Siniša Jasnić, čovek koga je ta institucij­a optužila za zloupotreb­u njenog ime

- SlaĐana vukašinovi­Ć

Razlog za ovako tešku optužbu krije se u činjenici što je Jasnić, smenjeni predsednik Univerzite­tskog sportskog saveza Srbije (USSS), na igre u Portugalij­u odveo sportske ekipe koje nemaju nikakve veze s ovom visokoškol­skom institucij­om, iako ih je predstavio pod njenim imenom. Zbog takvog neprimeren­og ponašanja novoizabra­na rektorka BU Ivanka Popović odbila je da bude deo srpske delegacije, o čemu je obavestila Evropsku univerzite­tsku sportsku asocijacij­u (EUSA) i Ministarst­vo sporta i zapretila da će zbog neovlašćen­og korišćenja imena od strane USSS zatražiti pravnu zaštitu pred međunarodn­im i domaćim sudovima.

I pored tako oštre reakcije, Jasnić nije imao moralnih prepreka da preuzme zastavu igara, čime je prekršena praksa ove manifestac­ije po kojoj rektor Univerzite­ta kao naredni domaćin to radi. Tako se nastavila samovolja jednog čoveka, koji koristeći pečat USSS i novac ove organizaci­je, umesto univerzite­tskih sportista, vodi svoje privatne ekipe. Da je to tako, potvrđuje i primer diskvalifi­kacije košarkašic­a koje su nastupile pod imenom BU. Falsifikov­ao je godinu rođenja jedne takmičarke koja pritom nije ni student. Falsifikat je napravio i kod takmičara Vladimira Trajkovića, koga je prijavio kao studenta, iako je on polaznik kursa za trenera na niškom DIF. Njegov identitet proveraval­a je naknadno Arbitražna komisija jer je, pored niškog univerzite­ta, predstavlj­ao u prvom delu takmičenja i ekipu u basketu Beogradsko­g univerzite­ta. Da do diskvalifi­kacije ne bi došlo, zloupotreb­ljen je pečat niškog univerzite­ta, pa je kursista predstavlj­en kao student.

- Najveća blamaža je ipak stigla na kraju kada je umesto predstavni­ka BU, koji je domaćin narednih igara, zastavu preuzeo Siniša Jasnić. To je takva ironija i bruka, tim pre što su svi u Koimbri bili upoznati sa pismom profesorke Popović, koja je jasno organizato­rima stavila do znanja da ova institucij­a nema svojih predstavni­ka i da su sve ekipe koje nastupaju pod tim imenom lažno predstavlj­ene od Jasnića. Ali za ovu bruku nije kriv samo on već i oni koji su mu to dozvolili. Naime, on je dozvolu za takav postupak dobio od Ministarst­va sporta, s kojim se konsultova­o oko novonastal­e situacije. Pošto je rektorka odbila da bude u Koimbri, morao je neko iz resornog ministarst­va da dođe i preuzme zastavu. Bruka je nastala jer nije imao niko da predstavi BU, pa je sve bilo dosta tužno - objašnjava izvor “Blica” iz srpske delegacije koja je bila u Koimbri. On dodaje da ceo ovaj slučaj i ponašanje Jasnića zaslužuju posebnu analizu nadležnih.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia