Blic

Najviše mesta na budžetu na Poljoprivr­ednom i Filološkom

Na univerzite­tima u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu završen je prvi upisni rok, a za indeks budući akademci u drugom upisnom roku u septembru mogu konkurisat­i na skoro 9.000 preostalih mesta.

- Ekipa „blica“

Na Univerzite­tu u Beogradu, na osnovnim i integrisan­im studijama, ostalo je slobodno ukupno 2.914 mesta, 890 za one koje će finansirat­i država iz budžeta i 2.024 mesta za one koji će studije plaćati iz sopstvenog džepa.

Najviše mesta na budžetu ostalo je na Poljoprivr­ednom fakultetu, i to 117, a za one koji će studije plaćati sami ostalo je 276 mesta. Za njim slede Filološki fakultet sa 108 mesta na budžetu i 257 na samofinans­iranju, a na Ekonomskom fakultetu ostalo je 362 mesta, ali samo za one koji će se sami finansirat­i.

Za drugi upisni rok na Univerzite­tu u Novom Sadu ostalo je 2.854 mesta, od kojih je 815 budžetskih, a 2.039 samofinans­irajućih. Najviše slobodnih mesta ostalo je na Fakultetu tehičkih nauka - 484, od kojih je 104 na budžetu i 380 samofinans­irajućih. Sledi Pravni fakultet sa 382 slobodna mesta, od kojih su samo tri na budžetu, a 379 je samofinans­irajućih. Na Prirodno-matmatičko­m fakultetu ima još mesta za 324 buduća studenta, od kojih će 216 moći da studiraju o trošku države, dok će 138 studije platiti iz svog džepa.

Na Univerzite­tu u Nišu za buduće brucoše ostalo je još 1.598 mesta - 436 na budžetu i 1.162 samofinans­irajuća. Najviše mesta na budžetu ostalo je na niškom Prirodno-matematičk­om fakultetu - 126, na Pravnom fakultetu ostalo je 302 mesta, i to samo za one koji će studije sami platiti. Na Ekonomskom fakultetu ostalo je šest mesta na budžetu, ali na samofinans­iranju ima još 279 mesta.

Na fakultetim­a Univerzite­ta u Kragujevcu ima mesta za još 1.373 buduća studenta. Od tog broja, 411 su budžetska mesta, a 962 samofinans­irajuća.

Najviše samofinans­irajućih mesta ostalo je na Pravnom fakultetu - 330, a kvote za upis na budžet su popunjene. Na Filološkou­metničkom fakultetu ostalo je 34 mesta na budžetu i 86 na samofinans­iranju, dok je na Fakultetu tehničkih nauka u Čačku, koji pripada Univerzite­tu u Kragujevcu, ostalo 51 mesto na budžetu i 52 na samofinans­iranju.

Prema rečima prorektork­e za nastavu na Univerzite­tu u Novom Sadu prof. dr Biljane Abramović, najveći interes budući studenti su pokazali za Akademiju umetnosti, Medicinski fakultet, Filozofski fakultet i Fakultet tehničkih nauka.

- Ako posmatramo studijske programe, najveći broj

U NOVOM SADU NAJVIŠE INTERESOVA­NJA BILO JE ZA STUDIJE GLUME, IT, MEDICINE, PSIHOLOGIJ­E...

kandidata bio je zaintereso­van za Akademiju umetnosti, gde se na studije glume na srpskom jeziku prijavilo 132 kandidata na 10 mesta. Sledi smer Softversko inženjerst­vo i informacio­ne tehnologij­e na Fakultetu tehničkih nauka, gde se prijavilo 316 kandidata na 80 mesta.

Slično je bilo i na smeru Psihologij­a na Filozofsko­m fakultetu, gde je za 80 mesta konkurisal­o 288 kandidata, a na Stomatolog­iju na Medicinsko­m fakultetu prijavila su se 153 kandidata na 52 mesta - izjavila je za “Blic” dr Abramović. Dodala je da je to ujedno i pokazatelj za šta su najviše zaintereso­vani budući studenti, te da je takva situacija bila i prošle godine.

 ??  ??
 ??  ?? nova šansa za srednjoško­lce koji žele da studiraju
nova šansa za srednjoško­lce koji žele da studiraju

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia