Blic

Banke počele da naplaćuju i slanje opomena

- Tanjug

Pojedine banke koriste letnju sezonu i podižu cene svojih usluga ili uvode nove provizije, pa su na primer, počele da naplaćuju slanje opomena i do 300 dinara, rečeno je Tanjugu u Udruženju za zaštitu potrošača “Efektiva”.

U “Efektivi” kažu da banke na taj način pokušavaju da nadoknade manje prihode u prvoj polovini godine. Na povećanje bankarskih provizija verovatno utiče i to što će uskoro početi primena izmena i dopuna Zakona o platnim uslugama koji treba da uvedu red u oblasti bankarskih naknada.

Izmene i dopune tog zakona stupile su na snagu 16. juna 2018. i počeće da se primenjuju od 17. marta 2019. a u NBS je rečeno Tanjugu da će one doneti brojne novine, prvenstven­o u pogledu veće transparen­tnosti naknada koje naplaćuju pružaoci platnih usluga, kao i veće zaštite

korisnika platnih usluga.

To će, kažu, doprineti većoj transapren­tnosti i uporedivos­ti naknada koje naplaćuju pružaoci platnih usluga, a posledično i njihovom snižavanju, s obzirom na to da je u interesu pružalaca platnih usluga da vode cenovnu politiku koja će im omogućiti konkurentn­ost na tržištu da bi privukli nove i zadržali postojeće klijente.

Takođe, zakonom je propisano da će NBS najkasnije do 16. decembra doneti propise za sprovođenj­e tog zakona, a između ostalog i Listu reprezenta­tivnih usluga. Na listi će se naći do 20 platnih usluga koje se najčešće koriste i one koje su najveći trošak.

 ??  ?? izmene zakona o platnim uslugama podigle cene
izmene zakona o platnim uslugama podigle cene

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia