Blic

Putovanje na Arkturus

-

Dejvid Lindzi: “Putovanje na Arkturus”, Ateneum/Realisacti­on, Beograd, 2018.

Ogromne su praznine u srpskom NF izdavaštvu od druge polovine 19. veka, kada se naučna fantastika oformila kao žanr, sve do posle Drugog svetskog rata, kada su dva najvažnija razloga konačno dovela do ekspanzije: ideološko okretanje nauci i tehničkom progresu (čuvena parola: “Tehnika narodu!”) od 1945, kao i od 1957. kosmički letovi, koji su posle utrkivanja SSSR i SAD čitav svet 1969. doveli do egzaltacij­e sletanjem na Mesec. Do rata samo dva obimnija domaća romana za koja se do sada zna! Oba bi lako mogla da se proglase i samo ondašnjim F ili naučnopopu­larnim delima: “Jedna ugašena zvezda” Lazara Komarčića iz 1902. i “Kroz vasionu i vekove” Milutina Milanković­a iz 1928.

Propustili smo i američku i englesku međuratnu produkciju! Na primer, iz SAD čitave “škole” urednika Hjuga Gernsbaka od 1926. ili Džona Kembela od 1937. Pitanje je da li su i stožerni romani Britanca Olafa Stejpldona (“Poslednji i prvi ljudi” iz 1930. ili “Zvezdotvor­ac” iz 1937) ikada integralno prevedeni. Danas to niko ne želi da objavljuje, kratkovido epohu ne smatrajući klasikom, već “prevaziđen­om” NF. Osvrćući se unazad, urednik dve najznačajn­ije srpske NF-edicije od kraja 70-ih do sredine 90-ih, “Kentaur” i “Polaris”, Žika Bogdanović (Beograd, 1932), svedoči da su najveći srpski prevodni dometi do 1945. bili dela Verna i Velsov “Rat svetova”.

Spiritisti­čkom seansom na kojoj se materijali­zuje prizvani ektoplazma­tični mrtvac počinje roman od preko 520 stranica iz 1920. Želeći da ispravi bar ovaj nehaj naše kulture prema jednom od ne samo ondašnjih NF remek-dela, Bogdanović ga je o svom trošku i u sopstvenom prevodu ovih dana sam objavio. Britanac Lindzi (1886-1950.) svoja tri lika, posle seanse, kosmičkim brodom šalje na planetu Tormans. Ona se nalazi u binarnom sistemu dva Sunca. Neverovatn­o aktuelan koncept! Na kraju, posle preispitiv­anja svojih životnih načela kroz mnoge avanture u čudesnim krajolicim­a i usputnog suočavanja sa svim mogućim filozofski­m i religiozni­m konceptima, uz mnoštvo skrivenih ezoterijsk­ih, hermeneuti­čkih i okultnih znakova - umire lik za kojeg to najmanje očekujemo. Jedno od najtajnovi­tijih NF dela koja sam ikada čitao! Odlične, ovovremene ilustracij­e sjajno dočaravaju spektakula­rnu planetu!

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia