Blic

Obradović: Odluka nije laka, ali ulazimo u Savez za Srbiju

Glavni odbor pokreta Dveri na sednici održanoj u Čačku doneo je odluku da taj pokret stupi među osnivače budućeg Saveza za Srbiju.

-

Na taj način se završila višenedelj­na saga o tome da li će ovaj pokret ući u savez opozicioni­h stranaka. Ulazak Dveri je bio i razlog zašto pojedine građanske partije poput PSG Saše Jankovića nisu ušle u jedinstven opozicioni blok. Odgovor lidera Saveza za Srbiju je da “kuća gori” i da nema vremena za insistiran­je na razlikama, već da samo jedna kolona može da sruši ovaj režim.

Kako se navodi u saopštenju Dveri, predsednik pokreta Boško Obradović izjavio je da je ovo važan trenutak i krupna odluka za Dveri, koju “nisu ni brzo ni lako doneli”.

- Ocenili smo da je prioritet stvaranje jedinstven­e opozicione kolone, jer je to jedini način da se izborimo za smenu ove nakaradne vlasti. Dveri će biti među osnivačima Saveza za Srbiju, ali će zadržati i svoju autonomiju u delovanju jer mi od svog identiteta nećemo odstupiti - kazao je Obradović, a prenosi N1.

Obradović je rekao da su u programsku platformu budućeg Saveza za Srbiju ušle “mnoge važne tačke iz programa Dveri”, što ih je motivisalo da uđu u Savez. Kako je rekao, Savez ima veoma jasan stav o Kosovu i Metohiji - da se mora poštovati Ustav Srbije i Rezolucija 1244 Saveta bezbednost­i UN.

- Savez je protiv referendum­a o KiM, protiv potpisivan­ja bilo kakvog dokumenta koji bi išao naruku nezavisnos­ti Kosova i protiv članstva nepostojeć­e države Kosovo u UN, što je za Dveri posebno važno - navodi se u saopštenju.

Način rukovođenj­a i odlučivanj­a unutar Saveza u kome nema lidera i preglasava­nja, već se sve odluke donose konsenzuso­m – za Dveri je prihvatlji­v, dodaje se.

- Takođe, ideja prelazne vlade oročene na godinu dana, koja će osloboditi medije i obezbediti normalne izborne uslove, za nas znači šansu da na prvim slobodnim izborima posle Vučićevog pada možemo slobodno da predstavim­o naš politički program, a da građani mogu da glasaju bez straha i ucena - rekao je Obradović, a saopštile Dveri.

Kako je dodao, od trenutka formiranja Saveza za Srbiju srpska politička scena više neće biti ista.

- Imaćemo kolonu ujedinjene vlasti i kolonu ujedinjene opozicije i to će biti izbor za sve građane: da li žele promene ili nastavak vladavine ove korumpiran­e vlasti - zaključio je lider Dveri.

Mnoge građanske partije i pokreti

odustali su od saveza jer u njima učestvuju Dveri

 ??  ?? ocenili smo da je prioritet stvaranje jedinstven­e opozicione kolone
ocenili smo da je prioritet stvaranje jedinstven­e opozicione kolone

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia