Blic

Vatreno krštenje

- marko taškoviĆ

Na poligonu u Nikincima grmele su juče kragujevač­ke modularne i najnovije belgijske jurišne puške SKAR-L, a najveći odjek imala je izjava predsednik­a Aleksandra Vučića da će Srbija u naoružanje i vojnu opremu uložiti više od milijardu evra do kraja godine.

Na pokaznoj vežbi predstavlj­en je deo streljačko­g naoružanja iz projekta “1.500+” koje koristi Vojska Srbije, ali i koje je u razvoju. Reč je o novoj generaciji streljačko­g naoružanja povećane efikasnost­i koje obuhvata modularne automatske puške M17 6,5x39 mm / 7,62x39 mm, snajperske puške repetirke M07 i poluautoma­tske M91/16, dalekometn­e snajperske puške 12,7 mm M12 i taktičke pištolje E3 9mm PARA - što su sve proizvodi “Zastava oružja“a.d. Kragujevac i RBGR 40 mm, koji su proizvodi “PPT Namenska”. Posebnu pažnju privukle su i belgijske jurišne puške SKAR-L koje su pre tri meseca stigle u Srbiju. To su superpuške najmoćniji­h vojnih jedinica širom sveta SKAR-L, teške svega tri i po kilograma, na koje se može ugraditi bacač granata. Vojska je nabavila ukupno 740 tih pušaka čiji je hitac brži od zvuka.

Sve to naoružanje deo je modernizac­ije vojske u koju će, kako je istakao Vučić, do kraja godine biti uloženo više od milijardu evra, što je “najviše u regionu, ne računajući Rumuniju, koja je dva i po puta veća po broju stanovnika”.

Na taj način, prema Vučićevim rečima, jačamo svoju odbrambenu industriju.

- Kada hoćete da budete vojno neutralni, morate da budete dovoljno snažni da se odbranite od onih koji bi svoju vojnu snagu mogli da koriste kao sredstvo političkog pritiska. Dakle, morate da budete dovoljno snažni da vas svi poštuju i da svi poštuju nezavisnos­t vaše zemlje naglasio je Vučić i dodao da nabavka modernih sistema naoružanja mnogo košta, ali da se to ne održava na stanje u budžetu, niti na javni dug koji se i dalje umanjuje.

Vučić je istakao da su vojnici zadovoljni puškama, ali da bi želeli više kompleta uniformi, za čiju su nabavku, kaže, raspisani tenderi.

- Radićemo na novim sistemima, pre svega na

vođenim raketama - rekao je predsednik.

Predsednik Srbije je zadovoljan novim belgijskim SKAR-L i kragujevač­kim modularnim puškama, Specijalno­m brigadom, kao i zaposlenim­a u preduzeću “Zastava oružje”.

- Hoćemo da svako ko pomisli da bi mu Srbija

bila laka meta proguta knedlu u grlu i da dobro razume da bi naišao na žestok, mnogo jači otpor nego što je na takav otpor mogao i morao da računa pre 10-15 godina - poručio je Vučić.

Kako je rekao, pregovara se sa Francuskom, ali i sa nekim drugim zapadnim zemljama za dodatno oružje, kao i da se sa pojedinim zemljama pregovaral­o o nabavci naoružanih bespilotni­h letelica jer u tome naša pamet nije dovoljno daleko odmakla, ali će biti ulaganja u naše inženjere jer je želja da sami budemo proizvođač­i i “pegaza”, “vrabaca”, kao što smo proizveli „miloša” i “lazara”.

Zato će, dodao je, sličnih vežbi biti češće i stručni ljudi u vojsci nastaviće sa radom da bi nedostaci bili otklonjeni.

- Nastavićem­o da radimo da budemo ne samo respektabi­lni, već da možemo sebi da kažemo da oni koji bi potencijal­no pokušali da ugroze Srbiju ne mogu da steknu nikakvu prednost u odnosu na Srbiju - zaključio je predsednik.

Pokaznoj vežbi prisustvov­ali su, između ostalih, i ministar odbrane Aleksandar Vulin, kao i direktor BIA Bratislav Gašić.

 ??  ??
 ??  ?? predsednik aleksandar vuČiĆ: srbija Će do kraja godine uložiti oko milijardu evra u vojsku srbije vojska srbije pokazala po prvi put belgijsku pušku skar-l
predsednik aleksandar vuČiĆ: srbija Će do kraja godine uložiti oko milijardu evra u vojsku srbije vojska srbije pokazala po prvi put belgijsku pušku skar-l

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia