Blic

MH370 namerno oboren u okean

Završni izveštaj malezijske vlade o nestanku aviona MH370 kompanije “Malezija erlajns” ukazao je na mogućnost da je letelica namerno oborena, kao i da je u tome učestvoval­a treća strana.

- milica Bajić

Dugočekiva­ni izveštaj javnosti je predstavlj­en juče u Kuala Lumpuru, dva me- seca nakon što je Malezija, nakon 90 dana, opozvala podvodnu potragu koju je finansiral­a privatna američka firma “Oušn Infiniti”.

Jučerašnji izveštaj, objavljen četiri godine od nestanka aviona, potvrdio je pređašnje sumnje da je kurs aviona namerno ručno preusmeren gotovo odmah nakon poletanja, s tim što se naglašava da je moguće da je to učinila treća strana. U prilog toj tezi u izveštaju se navodi da je desno zakrilce bilo u neutralnom položaju prilikom pada aviona u okean.

Kako je objašnjeno, to znači da niko nije bio u tom trenutku u pilotskoj kabini ili da je pilot na neki način bio onesposobl­jen, jer kada avion namerno ponire ili pada u vodu zakrilca treba da se aktiviraju da bi usporila pad, što niko nije učinio. Dalje u izveštaju se navodi da je nakon preusmerav­anja, avion leteo više od sedam sati pre nego što je izgubljena

bilo kakva veza pilota i kontrolnog tornja. Napominje se, međutim, da se i dalje ne može utvrditi uzrok nestanka aviona.

Malezijski premijer Mahathir Mohamad dodao je da će država razmotriti ponovno otvaranje istrage ukoliko se pojave neki novi tragovi.

Porodice putnika rekle su da konačan izveštaj, koji je juče objavila Vlada, ne nudi nove podatke, ali naglašavaj­u da se u poslednjem izveštaju preciziraj­u greške, kao i smernice i protokoli koji nisu poštovani.

- Nadamo se da ove greške neće biti ponovljene i da će biti uvedene mere koje će sprečiti ovakve propuste u budućnosti - rekla je Grejs Nejten, advokat, čija je majka En Dejzi bila u avionu.

Podsećamo, avion na letu MH370 sa 239 osoba

nestao je na tokom leta od Kuala Lumpura do Pekinga 8. marta 2014. godine. Pretpostav­lja se da se letelica srušila na dalekom jugu Indijskog okeana, ali ni istraga malezijske vlade i međunarodn­og tima istražitel­ja, kao ni privatne potrage za avionom koje su finansiral­e porodice putnika, nisu otkrile tačno mesto pada ni gde se nalazi trup aviona. Od celog aviona pronađen je samo deo krila na ostrvu Reunion.

Ova nesreća i danas se smatra jednom od najvećih svetskih misterija u oblasti avijacije.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? u avionu su bile
osobe iz kine i maležana. drugi putnici na kobnom letu bili su iz irana, sjedinjeni­h ameriČkih država, kanade,
indonezije, australije, indije, francuske, novog zelanda, ukrajine,
rusije, tajvana i holandije
u avionu su bile osobe iz kine i maležana. drugi putnici na kobnom letu bili su iz irana, sjedinjeni­h ameriČkih država, kanade, indonezije, australije, indije, francuske, novog zelanda, ukrajine, rusije, tajvana i holandije

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia