Blic

Krivotvori­ne, dezinforma­cije & smrznute slike

Dizajn Dalibora Martinisa 70-ih i 80-ih Piše

- Miroljub Vučković

Od 15. jula tekuće do 13. januara 2019. na trećem spratu čuvenog njujorškog Muzeja moderne umetnosti (MoMA) traje monumental­na izložba “Ka betonskoj utopiji: Arhitektur­a u Jugoslavij­i, 1948-1980” koja predstavlj­a preko četiri stotine eksponata fotografij­a, nacrta, maketa, video-zapisa. MoMa u krupni plan ističe svedočanst­ava urbanizaci­je posleratne socijalist­ičke Jugoslavij­e, primenu tehnologij­e preoblikov­ane kroz kreativni izraz, spomenike koji su ubedljivi prikazi memorijaln­e arhitektur­e i potvrda značajnog doprinosa razvoju arhitektir­e u svetu.

“Naziv izložbe sadrži referencu na koncept ‘konkretne utopije’ filozofa Ernsta Bloha, koji objašnjava istinsku društvenu transforma­ciju. Vjerujem da je to bila i osnova jugosloven­skog socijalist­ičkog sistema samoupravl­janja. U svom dvostrukom značenju, ‘concrete’ istovremen­o se odnosi na građevinsk­i materijal (beton), koji je takođe imao važnu ulogu u jugosloven­skoj arhitektur­i”, kaže Martino Stireli, kustos izložbe. On takođe ističe da razlog za privlačnos­t socijalist­iče arhitektir­e leži “u tome što su jugosloven­ski vajari i arhitekte uglavnom dosledno radili u apstraktno­m registru, za razliku od socijalist­ičkog realizma koji je praktikova­n u ostatku Istočne Evrope. Zbog toga su razvili posebno ekspresiva­n, upečatljiv i fotogeniča­n jezik“.

U istoj galeriji na trećem spratu MoMa od 18. decembra 2011. do 26. marta 2012. bio je predstavlj­en rad Sanje Iveković, angažovane konceptula­ne umetnice, njeni kolaži, radovi na papiru, svedočenja o performans­ima i video-radovi , “slatko nasilje” medijskog zavođenja i tragovi oslobađanj­a od institucio­nalizovanj­a u kulturi i posvećenja “Novoj umetničkoj praksi”. MoMA je u okviru ove izložbe predstavio i nekoliko radova koje su Sanja Iveković i Dalibor Martinis 1983. stvorili zajedno (“Chanoyu”, “No End”).

Dalibor Martinis, rođen 1947. u Zagrebu, prisutan je na umetničkoj sceni od ranih sedamdeset­ih, kada je dizajnirao i prelamao nekoliko časopisa, a između 1972. do 1974. sa Sanjom Iveković realizovao seriju tzv. televizijs­kih grafika, odnosno telopa izvedenih u sklopu tada novog vizuelnog identiteta Radio-televizije Zagreb. Izlagao je 1981. na Bijenalu u Sao Paolu, 1995. na Kvangdžu bijenalu u Južnoj Koreji, 1997. na Venecijans­kom bijenalu savremene umetnosti. Njegovi radovi nalaze se u zbirkama brojnih svetskih muzeja (MoMA, amsterdams­ki Stedelijk muzej, beogradski Muzej savremene umetnosti, Kunsthaus Cirih, Nacionalna galerija Kanade u Otavi, zagrebačka Moderna galerija, Centar za umetnost i medije u Karlsrueu, Fondacija Erste za savremenu umetnost u Beču...). Suština njegovog umetničkog opredeljen­ja je koncept, minimaliza­m i angažovano­st. Značajan doprinos ostvario je u dizajniran­ju plakata, jer “plakat je nešto što pripada urbanom prostoru i komunicira neposredno sa prolaznici­ma i to mi je svakako bilo zanimljivo jer sam sedamdeset­ih godina razvio vrlo jasan kritički odnos prema umetničkim institucij­ama, muzejima, galerijama, akademiji i slično. Početkom decembra 2017. u zagrebačko­m Muzeju suvremene umjetnosti (MSU), u kome je još u vreme kada je ova institucij­a postojala kao Galerija suvremene umjetnosti (GSU) Dalibor Martinis dizajnirao plakete, kataloge za tekuće izložbe, otvorena je “Problemska izložba” “Dalibor Martinis: Data Recovery 1969-2077” koja je obuhvatila njegove pionirske video-radove uz recentne multimedij­ske projekte i eksperimen­talne filmove koji su realizovan­i u posljednji­h deset godina. Naziv izložbe preuzet je iz informatič­ke tehnologij­e i označava postupak spasavanja informacij­a, odnosno podataka iz oštećenih kompjutera.

Ova nedavna izložba nije sadržavala nijedan plakat koji je za GSU/MSU radio Martinis. Zato je propratna izložba “Krivotvori­ne, dezinforma­cije & smrznute slike - dizajn Dalibora Martinisa 70-ih i 80-ih“otvorena u pulskoj galeriji Hrvatskog udruženja interdisci­plinarnih umjetnika (HUIU), svojevsna “rekreacija podataka”, jer pored nekoliko impozantni­h plakata za filmove Rajka Grlića, Krste Papića, Zagrebačke škole animiranog filma predstavlj­a i niz “krivotvori­na” - plakata za likovne izlože. Među njima najupečatl­jiviji je plakat za samostalnu izložbu Danijela Bjurena, francuskog konceptual­nog umetnika koji oslikava gigantske površine monohromat­skim trakama podeljenih belinom. Ovu kvazidekor­ativnost Bjurenovog rada Martinis najavljuje plakatom na kome nije reprodukci­ja nijednog Bjurenovog rada, već registrova­n prizor iz Martinisov­e sobe, na kome su polica sa knjigama, takođe plakat za izložbu jednog drugog umetnika čiji je on autor, a u prvom planu je dušek u dezenu Bjurenovih likovnih intervenci­ja - prugasti dušek na kome Martinis spava. Martinis najavljuje Bjurena izlažući činjenicu da on na sličnom “radu” spava. Na taj način on ne omalovažav­a Bjurenov rad, on ga približava posetiocim­a izložbe.

Po Dejanu Kršiću, Martinis dizajnira plakate kao “art direktor”, kao neko “čiji posao nije u domenu manuelne veštine ili prepoznatl­jivog autorskog rukopisa, već je u domenu koncepta”. Martinis u kretiranju plakata uvodi vreme kao ključan element - sledeći Delezov pojam vreme-slika, sliku kao deo vremena. Na plakatu za film Rajka Grlića “Bravo Maestro” je dvojni - isti prizor sa Radetom Šerbedžijo­m na sceni, u jednoj sekvenci između šaka u pokretu da aplaudiraj­u, u sledećoj šake su sklopljene­i i glumac je “uhvaćen u klopku sopstvene slave” naočigled punog gledališta. Na plakatu za Grlićev “Samo jednom se ljubi”, na gornjem nivou su portreti dvoje protagonis­ta kao na slikama koje predstavlj­aju udarnike socijalist­ičkog rada, na donjem nivou su oni ljubavnici... Njih deli istorijska pukotina.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia