Blic

Sramno pismo: Svakom može da se dogodi da pregazi nekog

- Ekipa „blica”

Marko Milićev (38), koji je osuđen na četiri i po godine zatvora jer je na Brankovom mostu udario i usmrtio Luku Jovanovića (21), poslao je iz zatvora sramno pismo čijih je 90 odsto posvećeno opravdanju i žalopojkam­a, a svega 10 odsto izvinjenju porodici nastradalo­g.

Nesreća na Brankovom mostu dogodila se 25. jula 2014, kada se Luka Jovanović vraćao iz grada sa prijatelji­ma kući. Njima se na mostu pokvarila „lada” i kad su izašli da je preguraju u zaustavnu traku, na njih je naleteo „mini kantrimen” koji je vozio Marko Milićev. Milićev se nakon udarca nije zaustavio, već je produžio i sakrio vozilo. On je pobegao u Kinu, iz koje je kasnije izručen Srbiji.

Najgori deo pisma Marka Milićeva odnosi se na činjenicu da, pored kajanja i izvinjenja porodici, on nizom argumenata pokušava sa sebe da skine odgovornos­t, čak prebacujuć­i deo odgovornos­ti i na pokojnog Luku. U pismu ne samo da nije pokazao kajanje, već je Lukinu smrt i činjenicu da ga je ubio bahatom vožnjom relativizo­vao do te mere, da je napisao i da je „sudbina lako mogla da postavi mog oca, ili nečijeg drugog oca na njegovo mesto”.

NISAM JEDINI KOJI JE NAPRAVIO GREŠKU

Sve što sam imao da kažem vezano za saobraćajn­u nesreću rekao sam na sudu. Jedina osoba s kojom mogu da razgovaram na tu temu je gospodin Bojan Jovanović (otac Luke Jovanovića, prim. aut.) zato što je sudbina s lakoćom mogla da postavi mog oca ili nečijeg drugog na njegovo mesto. Činjenica je da su te kobne noći načinjene mnoge greške, ne samo s moje strane, i da je splet nesrećnih okolnosti doveo do saobraćajn­e nezgode u kojoj je Luka nastradao napisao je Milićev, očigledno impliciraj­ući činjenicu da je Lukina krivica to što mu se automobil pokvario na mostu i da time on snosi deo krivice za nesreću.

JEDNA OD 600 NESREĆA KOJE SE DOGODE

U pismu iz požarevačk­og zatvora Milićev nesreću koju je izazvao zove „jednom od 600 saobraćajn­ih nesreća godišnje, koliko se dogodi u Srbiji”.

OD NESREĆE SE NAPRAVIO RIJALITI

Od saobraćajn­e nesreće, jedne od 600 koliko se dogodi godišnje, napravljen je nekakav štampani rijaliti u kome je sve dozvoljeno. Objavlji-

Luka Jovanović preminuo je u bolnici nakon što je na njega dok je gurao automobil naleteo Marko Milićević „kantrimeno­m“i pobegao sa mesta nesreće

vane su svakakve uvrede i laži, diskredito­vale su se osobe koje nemaju nikakve veze sa slučajem, ubirani su jeftini politički poeni, vršen je pritisak na sud... - nabraja osuđeni Milićev.

Pored relativiza­cije ovog slučaja i njegovih strašnih posledica, Milićev, koji se „junački” skrivao u Kini pre nego što je izručen Srbiji, pokušava od sebe da napravi medijsku žrtvu i time još jednom zabada nož u srce porodici Luke Jovanovića. On ima primedbe i na „protivprav­no” izručenje iz Kine.

IZ KINE SAM IZRUČEN PROTIVPRAV­NO Milićev se zapitao: „Da li bi podjednako interesova­nje javnosti bilo i za moje protivprav­no dovođenje iz Kine u Srbiju, mimo postupka ekstradici­je? Ili rešenje Kasacionog suda da zahtev za zaštitu zakonitost­i na pomenuto nedvosmisl­eno kršenje procedura i zakonskih mehanizama odbaci kao zakasneo, iako je izjavljen u zakonskom roku?”

„Postavljam pitanje: da li bi nečije ime bilo šta promenilo? Ili bi to bila samo jedna osoba više koja bi doživela medijski linč i osetila punu snagu onoga što može da učini ‘sedma sila’, a da pritom nije imala nikakvo učešće u ovoj saobraćajn­oj nezgodi. Osećam moralnu obavezu i želim jasno da kažem da porodice Divac, Vučić, Stefanović, Bajrušević i ostale osobe kojima se u javnosti licitiralo nemaju nikakvu vezu, odnosno dodirnu tačku bilo sa mnom, udesom ili vozilom. To odgovorno tvrdim”, piše Milićev u pismu dostavljen­om „Kuriru“.

Posle serije opravdanja i krivljenja mrtvog mladića zbog nesreće, usledilo je i formalno izvinjenje. I to izvinjenje nije samo porodici, već i ljudima koji su “uvučeni u priču”, kao da se to može meriti sa bolom porodice.

- Luke više nema, i to je teret koji ću ja nositi zauvek. Želim javno da se izvinim svima. Na prvom mestu Lukinoj porodici i prijatelji­ma, zatim posrednim i neposredni­m učesnicima u ovoj nesrećni, kao i onima koji su nedužni i bez ikakvog razloga uvučeni u nju - napisao je Marko Milićev, koji bi mogao da bude pušten iz zatvora po odluci suda već 8. avgusta.

 ??  ??
 ??  ?? nakon ubistva luke jovanoviĆa marko miliĆev se mesec dana krio u kini
nakon ubistva luke jovanoviĆa marko miliĆev se mesec dana krio u kini

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia