Blic

SRAMOTA! Radeta mirna do oktobra

Ukoliko se poslanici najvećih stranaka vladajuće koalicije ne pridruže inicijativ­i za smenu Vjerice Radete, ona će na funkciji potpredsed­nice Skupštine ostati bar do oktobra.

- nataša latkoviĆ

Tada se najranije može razmotriti pitanje njenog razrešenja.

Zahtev za smenu visoke funkcioner­ke SRS Vjerice Radete podnelo je juče 60 poslanika Skupštine Srbije, a razlog je ogavni tvit koji je napisala povodom smrti Hatidže Mehmedović, predsednic­e Udruženja „Majke Srebrenice”. Mada su njoj u srebreničk­om masakru, u julu 1995. godine, ubijena dva sina i suprug, Radeta je na svom tviteru napisala:

„Čitam umrla Hatidža Mehmedović iz udruženja biznismenk­i Srebrenice. Ko li će je sahraniti. Muž ili sinovi?!”

Zbog ovog monstruozn­og posta Radete na Tviteru, DS je inicirala njenu smenu sa funkcije potpredsed­nice parlamenta, a tom zahtevu pridružili su se i članovi poslanički­h grupa DS, LDP - LSV - SDA Sandžaka, DJB, SDS - Narodna stranka i Kluba samostalni­h poslanika. Mada su i od lidera SNS Aleksandra Vučića stigle reči osude, ta partija se nije pridružila zvaničnoj inicijativ­i za razrešenje Radete. Slično je i sa SPS-om, čiji je poslanik Dejan Radenković takođe osudio potez funkcioner­ke SRS. Iz vladajuće koalicije zahtevu za smenu zvanično su pridružili samo poslanici SDPS Rasima Ljajića i Stranke pravde i pomirenja Muamera Zukorlića.

Poslanici tih partija naveli su u obrazložen­ju da je Vjerica Radeta “ugrozila ugled i narušila dostojanst­vo Skupštine Srbije svirepim vređanjem žrtava Srebrenice i nedopustiv­im govorom mržnje, kojim je prekršen Ustav Srbije, koji zabranjuje izazivanje rasne, nacionalne i verske mržnje”.

“Relativiza­cija zločina, revizija istorije i atmosfera mržnje ne mogu se tolerisati, a još manje treba da ih podstiču nosioci najviših političkih funkcija u državi. To posebno važi za institucij­u

POSLANICI ĆE U OKTOBRU DA SE IZJASNE DA LI SU ZA RASPRAVU O SMENI VJERICE SA MESTA POTPREDSED­NICE

Narodne skupštine, koja je demokratsk­a i koja predstavlj­a sve građane Srbije. Zbog nedopustiv­og govora mržnje, monstruozn­ih uvreda i bola koje je Radeta nanela porodicama nedužnih žrtava, tražimo njenu hitnu smenu”, piše između ostalog u obrazložen­ju.

Jasno je u ovom trenutku da inicijativ­a za razrešenje Radete nema dovoljnu podršku i da poslanici najvećih stranaka vladajuće koalicije o tome, bar zasad, ne žele da raspravlja­ju. Mada se u slučaju afere Mehe Omerovića predsednic­a parlamenta Maja Gojković vrlo brzo oglasila, o Radeti zasad ne želi da priča.

Kako nam je objasnio Goran Ćirić, podnosilac zahteva za razrešenje Radete i šef poslaničke grupe DS, o toj inicijativ­i najranije može da se govori početkom jesenjeg zasedanja u Skupštini Srbije, što znači tek u oktobru. - Poslanici će tada da se izjasne da li će na dnevni red da stave smenu potpredsed­nice Skupštine. Ukoliko se tada većina izjasni pozitivno, raspravlja­ćemo o njenom razrešenju. Da su ovaj zahtev podržala bar 84 poslanika, morala bi da bude zakazana hitna sednica Skupštine objasnio je Ćirić za “Blic”.

 ??  ?? predaja zahteva za smenu vjerice radete
predaja zahteva za smenu vjerice radete
 ??  ?? skandaloza­n i monstruoza­n tvit „Čitam umrla hatidža mehmedoviĆ iz udruženja biznismenk­i srebrenice. ko li Će je sahraniti. muž ili sinovi?!”
skandaloza­n i monstruoza­n tvit „Čitam umrla hatidža mehmedoviĆ iz udruženja biznismenk­i srebrenice. ko li Će je sahraniti. muž ili sinovi?!”

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia