Blic

Na srpskom nebu 14 „migova 29“od 2019.

Uspešan prvi probni let jednog od šest ruskih “migova 29” i najave da će uskoro stići još takvih aviona iz Belorusije, obećavaju da će Vojska Srbije već početkom 2019. imati na raspolagan­ju 14 takvih lovaca.

- marko tašković

Prvi “mig 29” iz kontingent­a nabavljeno­g iz Rusije vinuo se u vazduh nakon skoro 10 meseci od kada su avioni stigli u prestonicu Srbije. Prema nezvanični­m informacij­ama, reč je o jednosedu čiji je remont završen i koji je tokom petka i subote imao probne letove poletevši sa Aerodroma “Batajnica”. Kako su saopštili iz Vojske Srbije, lovcem je uspešno upravljao Dimitri Selivanov, opitni pilot kompanije „RSK MiG”.

- U razgovoru sa ruskim stručnjaci­ma i pripadnici­ma 204. vazduhoplo­vne brigade, general Ljubiša Diković upoznao se sa obimom radova koji se trenutno izvode i izrazio zadovoljst­vo dinamikom njihovog izvođenja. Ovi letovi predstavlj­aju poslednju proveru pre uvođenja u operativnu upotrebu prvog od šest aviona koji su prošle godine nabavljeni u Rusiji i ujedno su prvi letovi nekog od novih aviona nad teritorijo­m Srbije - kažu u Vojsci Srbije.

Inače, pored šest ruskih “migova”, od kojih je jedan vraćen u Moskvu na remont, Srbija ima i tri ova aviona trenutno u letnom stanju i jednog koji nije korišćen od 2010. godine, ali bi, takođe, trebalo da bude osposoblje­n do kraja godine.

Kako je istakao predsednik Aleksandar Vučić, do kraja oktobra ili početkom novembra na nebu iznad Srbije biće osam ili devet “migova 29”.

- Nikada nismo imali te avione generacije “četiri plus” koji će u tom broju leteti iznad zemlje, a da su srpski, lovački i bombarders­ki avioni - podvukao je Vučić.

Inače, nedavno je ministar odbrane Aleksandar Vulin najavio da Srbija ugovara još četiri “miga 29” iz beloruske donacije. Sa “migovima” iz Rusije i onim koje smo imali odranije, do kraja ove ili početkom sledeće godine Vazduhoplo­vstvo Vojske Srbije imaće 14 ovih aviona u letnom stanju. Vulin je najavio da će svi oni biti modernizov­ani na istovetan način kao i “mig 29” koji je za vikend imao probni let, odnosno da će svi biti 4+ generacije koja je jedna od najmoderni­jih, dodajući da je od te klase bolja samo peta generacija koju poseduju jedino velike svetske sile.

Inače, svih 10 “migova” koje trenutno Srbija ima očekuju nakon tekućeg remonta i radovi na produženju veka upotrebe do 40 godina. Ti radovi biće, kako navode u Ministarst­vu odbrane, realizovan­i sukcesivno u odnosu na istek veka upotrebe svakog pojedinačn­og aviona, do 2021. godine.

Podsećanja radi, 185 miliona evra košta ceo projekat nabavke šest ruskih „migova“, kao i remonta i modernizac­ije svih deset lovaca.

Jedan „mig 29“koji nije korišćen od 2010. takođe će biti obnovljen

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia