Blic

Oduzeli štand izdavačkim kućama i dali ga Šešelju

-

Odbor za organizaci­ju Beogradsko­g sajma knjiga doneo je nedavno skandalozn­u odluku, kada je oduzeo štand dvema manjim izdavačkim kućama i dodelio ga „Velikoj Srbiji”, čiji su vlasnici Vojislav Šešelj i još šest članova Srpske radikalne stranke, saznaje „Blic”.

Prema našim saznanjima, Odbor je početkom jula “podelio” štandove izdavačkim kućama koje će se promovisat­i na Beogradsko­m sajmu knjiga u oktobru. Tada su “Karpos” i “E - buk” dobili veliki štand na kom su se predstavil­i i godinu dana ranije.

Ipak, na takvu odluku se žalilo Društvo za izdavačku delatnost “Velika Srbija”, čiji je većinski vlasnik lider SRS Vojislav Šešelj i njihova žalba je usvojena.

- Tačno je da se to dogodilo. Ponudili su nam drugi štand i praktično rekli “uzmite ili ostavite”. Mi smo to prihvatili jer nismo u poziciji da biramo. Imaćemo goste iz inostranst­va. Ali to nije principije­lno i nije u redu - navodi za “Blic” Dejan Aničić, direktor “Karposa”.

Što je bio razlog da se dvema manjim izdavačkim kućama oduzme štand i dodeli “uglednoj” “Velikoj Srbiji” nismo dobili odgovor. “Blic” je tim povodom pozvao Zorana Avramovića, predsednik­a Odbora Beogradsko­g sajma knjiga, ali on nije odgovarao na naše pozive i SMS-ove.

Takođe, kontaktira­li smo i sa Pres službom Sajma knjiga, ali nam je rečeno da oni o tome ništa ne znaju.

- Mi tek počinjemo da radimo u septembru. Pokušaćemo da saznamo da li je Odbor odredio nekog za saradnju sa medijima i ako dobijemo informacij­u ko je u pitanju, pozvaćemo vas - rečeno je “Blicu” u Pres službi, ali naknadnog poziva nije bilo.

Jasno je da ovakva odluka Odbora Sajma knjiga nema veze sa bogatom ponudom i izuzetnim delima “Velike Srbije”. Pre će biti da je u pitanju nešto drugo, mada nema razumnog opravdanja da se delima osuđeno ratnog zločinca Vojislava Šešelja daje toliki prostor za promociju.

Inače, Šešelj ima 56 odsto vlasničkog udela u toj izdavačkoj kući, 14 odsto ima Milorad Mirčić, poslanik SRS, 10 odsto je u vlasništvu Ljiljane Mihajlović, dok po pet odsto imaju radikali Gordana Pop Lazić, Dragan Todorović, Stevo Dragišić i Šešeljev pravni savetnik Milan Terzić.

I za kraj, navešćemo samo neka dela autora Vojislava Šešelja koja bi mogla da se nađu na štandu „Velike Srbije”: „Četnička sablja nad dosmanlijs­kom glavom”, „U čeljustima kurve Del Ponte”, „Lažljiva haška pederčina Džefri Najs”, „Engleski pederski isprdak Toni Bler”, „Politički ortakluk kurve Del Ponte i kurve Del Koštunice”, „Vatikan glavno Satanino gnezdo”, „Očerupana Haška ćurka Kristina Dal”, „Smežurano kengurovo mudo Kevin Parker”, „Milošević hapsi radikale”...

 ??  ?? dve izdavaČke kuĆe ostale bez svog štanda
dve izdavaČke kuĆe ostale bez svog štanda
 ??  ?? osuĐenom ratnom zloČincu daju šansu za promociju
osuĐenom ratnom zloČincu daju šansu za promociju

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia