Blic

Zašto preći na elektronsk­e račune

- IVANA HATEŽIĆ, Communicat­ions Specialist

Svetska potrošnja papira je u poslednjih 40 godina porasla za 400 odsto. Od toga, 35 odsto odlazi za proizvodnj­u papira zbog čega su, na primer, tokom 2016. godine, posečene četiri milijarde stabala. Tropske prašume, ovim tempom, ostaju bez 100 stabala u minuti.

Sa druge strane, čovek udahne oko 9,5 tona vazduha godišnje, od čega je 23 odsto kiseonika. Prema gruboj računici udahnemo oko 740 kg kiseonika godišnje, što znači da je za proizvodnj­u kiseonika za jednu osobu potrebno oko sedam stabala. Sečom tropskih šuma, u jednoj minuti, 15 ljudi ostaje bez godišnjih zaliha kiseonika.

Prvi korak, čini se i najjednost­avniji, jeste da smanjimo potrošnju papira. Nismo ni svesni koliko puta u toku dana odštampamo mejl ili zapišemo dnevne obaveze u svesku umesto u neku od mnogobrojn­ih aplikacija namenjenih organizaci­ji vremena. Jedna od stvari kojima takođe možemo značajno da doprinesem­o jeste da sa papirnih računa za mobilni telefon, koji nam stižu svakog meseca, pređemo na one u elektronsk­om formatu.

Telenor korisnici imaju mogućnost da u okviru Moj Telenor aplikacije pristupe istim podacima kao i na papiru, uz dodatne informacij­e o pregledu mesečne i dnevne potrošnje. Takođe, račun može biti dostavljen putem elektronsk­e pošte, dok se podaci o iznosu i načinu plaćanja računa dostavljaj­u putem SMS-a. U tom slučaju, naši korisnici imaju uvid u sve informacij­e, čak i kada nisu u mogućnosti da pristupe internetu.

#

Nismo ni svesni koliko puta u toku dana odštampamo mejl

ili zapišemo dnevne obaveze u svesku

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia