Blic

Šta znači britansko„ne“za raspravu o Kosovu u UN

Blokadom rasprave o Kosovu na sednici SB, Velika Britanija nastavlja politiku strogog sprovođenj­a svojih interesa, a kako London nema odlučujuću ulogu kada je reč o konačnom rešenju kosovskog problema, rešenje ipak postoji.

- Ivana mastiloviĆ jasniĆ

Kako naši izvori iz diplomatsk­ih krugova u Londonu kažu, Britanci ništa neće moći da spreče niti dobiju ovakvom odlukom.

- Britanci imaju uske, uglavnom finansijsk­e interese u odnosu na zemlje Zaliva - Ujedinjene Arapske Emirate, Saudijsku Arabiju, Bahrein, gde su stacionira­na njihova dva nosača aviona, Kuvajt, Oman i Katar, koji je tri milijarde dolara uložio samo u nekretnine u Velikoj Britaniji. Odlukom da ne stave Kosovo na dnevni red SB, ne čine ništa drugo osim što jačaju konekciju sa ovim zemljama - kaže izvor “Blica”.

Odluka Britanaca iznenađenj­e je samo za one koji o spoljnoj politici ne znaju baš ništa, ona je samo kontinuite­t njihove politike.

- Ovo je potpuno u skladu s onim što Velika Britanija sve vreme radi. Osim toga, žuljaju ih naše veze s Rusijom - kaže sagovornik našeg lista.

Srbiji ostaje da nastavi da gura svoj interes preko saveznika u SB - Rusije i Kine, i da nastavimo s Amerikanci­ma dobre odnose koji su blago relaksiran­i dolaskom nove administra­cije.

Olakšavaju­ća okolnost je to što Britanija ne može odlučujuće da utiče na budućnost Kosova već tu ulogu imaju Rusija, SAD i Evropska unija, iz koje Britanci još malo izlaze. Ipak, veliku silu ne treba ni previše iritirati, jer je reč o petoj ili šestoj ekonomiji na svetu, nuklearnoj sili i stalnoj članici SB.

I pored svega, Velika Britanija će nastaviti konsultaci­je kako bi se postigao dogovor, jer Rusija i Kina čvrsto traže da u avgustu bude sednica Saveta bezbednost­i UN o Kosovu.

- Nisu Kosovo uvrstili u program rada, ali će reći da se konsultaci­je nastavljaj­u sa ciljem da dođe do dogovora, jer Rusija i Kina čvrsto traže da sednica o Kosovu bude u avgustu. Tako da će se još razgovarat­i - rekao je ministar Dačić.

On je naveo i da je takav potez Britanaca usmeren protiv interesa Srbije, kao i da su se njegovim povlačenje­m stavili na stranu Prištine.

Ambasadork­a Britanije u UN Karen Pirs kaže da “iako pitanje Kosova ostaje važno, ono ne zahteva više redovne sednice”.

Na prethodnoj sednici, sredinom maja, predstavni­ci Švedske, Britanije, Francuske, SAD, Poljske i Holandije naveli su da je vreme da se promeni format rasprave o kosovskoj krizi u sedištu UN.

Promeni formata održavanja sednica Saveta bezbednost­i UN oštro su se suprotstav­ile Rusija, Kina i Srbija.

Osim inicijativ­e za promenu formata održavanja sednice Saveta bezbednost­i, politička koordinato­rka misije SAD pri UN Ejmi Tako je na prethodnoj sednici kritikoval­a novi budžet Unmika, tvrdeći da 38 miliona dolara izdvojenih za rad ove misije „nema smisla“.

Predstavni­ci Prištine na sednicama Saveta bezbednost­i već nekoliko godina traže ukidanje Unmika, što podržava nekoliko zapadnih sila, ali je takav razvoj situacije bez promene rezolucije 1244 ili donošenja nove praktično nemoguć.

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je ranije da o situaciji na Kosovu i Metohiji mora da se raspravlja

VAŽNO JE TO ŠTO NE ODLUČUJE BRITANIJA O BUDUĆNOSTI KOSOVA VEĆ RUSIJA, SAD I EVROPSKA UNIJA

kao i do sada u Savetu bezbednost­i UN. Ona je istakla da je namera Londona “politički neiskrena”.

 ??  ?? tereza mej, britanska premijerka
tereza mej, britanska premijerka
 ??  ?? raspravu o kosovu guraĆemo preko rusije i kine
raspravu o kosovu guraĆemo preko rusije i kine

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia