Blic

Četiri opcije - od podele do demarkacij­e i razgraniče­nja

Četiri opcije se pominju kada je reč o konačnom rešenju kosovskog problema. Neke su potpuno nerealne, dok za druge postoji minimum šanse.

- I. M. J

U javnosti se kao moguće rešenje za kosovski problem sve češće pominju podela ili razgraniče­nje teritorije. Dok se prethodnih godina podela pominjala tek ponekad i stidljivo, i to je najčešće činio ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, danas, čini se, o toj mogućnosti razmišljaj­u i neki drugi međunarodn­i faktori. Predsednik Kosova Hašim Tači je pre izvesnog vremena odbio podelu kao rešenje, ali je tada rekao da će doći do određene korekcije granica. Prema saznanjima „Blica“, ruski predsednik Vladimir Putin podržao bi podelu ukoliko bi naš predsednik Aleksandar Vučić to od njega tražio. Sve češće, mada nezvanično, može se čuti i da Sjedinjene Države nisu još do kraja odustale od ove opcije.

Politički analitičar Dušan Janjić objašnjava razliku između pojmova koji se često greškom koriste kao sinonimi - demarkacij­a, razgraniče­nje, podela i razmena teritorija.

1. DEMARKACIJ­A Demarkacij­a ili obeležavan­je granica sadašnje teritorije Kosova. To bi bio uspeh za Hašima Tačija i vlast u Prištini i oni bi se potrudili da to predstave kao zahtev u priznavanj­u državnosti. To bi značilo preduziman­je tehničko-pravnih radnji koje ne prejudicir­aju status, ali mogu da se koriste i kao konačna verifikaci­ja nezavisnos­ti Kosova.

2. RAZGRANIČE­NJE Razgraniče­nje je političko-bezbednosn­i koncept upravljanj­a etničkim sukobima i utvrđivanj­e granica između etničkih grupa. Enklava predstavlj­a vrstu razgraniče­nja, na primer. Ne znači mnogo, osim garantovan­ja prava na upravljanj­e

„Razmena teritorija je potpuno nerealna. Prejudicir­a da je Kosovo država i znači - ja tebi nešto moje, ti meni ništa“, Dušan Janjić

sobom, vrstu autonomije ili daje garanciju građanima da niko ne sme fizički da ih ugrožava.

3. PODELA

Podela - to je priča o novim etničkim granicama na Balkanu. To znači da se negde povuče granica i kaže se, na primer - sever Kosova pripada Srbiji. Za to bi morao da se organizuje referendum.

4. RAZMENA TERITORIJA Razmena teritorija je potpuno nerealna opcija. To bi značilo da Srbiji pripadne sever Kosova, a da Priština dobije Preševo, deo Bujanovca, deo Medveđe i Sijerinsku Banju. Da bi o tome moglo uopšte da se raspravlja, Kosovo bi moralo da bude država, što nije. To znači - dajem ti nešto moje za ništa tvoje.

 ??  ??
 ??  ?? sever kosova može da bude predmet razgovora
sever kosova može da bude predmet razgovora

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia