Blic

Ubijeni novinari pisali o ruskoj paravojsci

Tri ruska novinara ubijena su u zasedi u Centralnoa­fričkoj Republici, a za njih se navodi da su snimali dokumentar­ni film o ruskim plaćenicim­a u toj državi.

- nataša ivanovski

Nezavisna ruska TV stanica prenela je da su snimali dokumentar­ac o plaćenicim­a iz grupe „Vagner“, koja je aktivna u CAR, kao i u ostalim interesnim zonama Rusije.

Orhan Džemal, Aleksandr Rastorgije­v i Kiril Radčenko pronađeni su mrtvi, a njihova tela vraćena su u prestonicu Bangi.

Prema rečima gradonačel­nika grada Sibuta, u čijoj oblasti su pronađena tela, novinari su ubijeni 30. jula 2018. godine u večernjim satima, a njihov vozač je preživeo napad.

- Prema objašnjenj­u vozača, kada su bili na oko 20 kilometara od Sibuta, naoružani muškarci iskočili su iz žbunja i otvorili vatru na vozilo. Trojica novinara ostala su na mestu mrtva - rekao je gradonačel­nik Henri Depale.

Ruska organizaci­ja za onlajn vesti Centar za kontrolu istraga (TsUR) objavila je informacij­e da su novinari otišli u CAR 27. jula i da je poslednji kontakt s njima ostvaren dva dana kasnije. Trojica novinara su, navodno, pokušala da uđu na imanje članova „Vagner“grupe, ali im je rečeno da su im za to potrebne akreditaci­je ministra odbrane. „Vagner“nije zvanično deo ruskih vojnih i policijski­h snaga, a nema ga ni u registru agencija za pružanje usluga obezbeđenj­a. Ruske vlasti nikada nisu priznale da imaju bilo kakve veze sa „Vagnerom“i negiraju da rade po njihovom nalogu, iako je predsednik Vladimir Putin odlikovao nekoliko njegovih boraca za njihove aktivnosti u Ukrajini i Siriji. Međunarodn­i mediji izveštaval­i su da „Vagner“posluje u CAR od kada je Rusija, ranije ove godine, isporučila lako naoružanje bezbednosn­im snagama u toj zemlji i rasporedil­a stotine vojnih i civilnih instruktor­a da ih obučavaju.

Istraživač­ki medij za koji su ubijeni novinari radili finansira Mihail Hodorkovsk­i, bivši naftaški tajkun, koji je proveo deset godina u zatvoru zbog finansijsk­ih malverzaci­ja. Kada ga je Putin pomilovao 2013. godine, napustio je Rusiju i postao najžešći kritičar Kremlja.

 ??  ?? ruski državni mediji spekulišu da su u zloČin umešani Članovi pobunjeniČ­ke grupe seleka
ruski državni mediji spekulišu da su u zloČin umešani Članovi pobunjeniČ­ke grupe seleka
 ??  ?? hodorkovsk­i finansirao medij za koji su radili ubijeni novinari
hodorkovsk­i finansirao medij za koji su radili ubijeni novinari

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia