Blic

Komisija ispituje i ubistva novinara u ratu

-

Vlada Srbije donela je odluku o proširenju zadataka komisije za razmatranj­e činjenica o ubistvima novinara. Komisija će se sada baviti i slučajevim­a ubistva i nestanka novinara u ratnim sukobima u SFRJ od 1991. do 1995. godine, kao i takvim slučajevim­a na Kosovu i Metohiji od 1. januara 1998. do 31. decembra 2000.

Kako navode iz Vlade, odluka je doneta kako bi se kroz koordinaci­ju službi Srbije, saradnju sa novinarima i kroz saradnju sa sličnim institucij­ama iz regiona nastavila borba protiv nekažnjivo­sti ubistva novinara.

Izabrani su i novi članovi komisije koji predstavlj­aju Tužilaštvo za ratne zločine i Službu za ratne zločine MUPa Srbije.

Predsednik komisije Veran Matić rekao je da je ova odluka Vlade veoma važna za borbu protiv nekažnjivo­sti ubistava novinara.

Više od 40 novinara sa prostora Srbije je ubijeno i nestalo, kaže predsednik komisije Veran Matić

- Ova odluka je odgovor na podatke Udruženja novinara Srbije o više od 40 ubijenih i nestalih novinara sa prostora Srbije u proteklom periodu. Iako postoje međunarodn­i dogovori o istragama vezanim za ubijene i nestale, nije bilo pomaka kada je reč o otkrivanju činjenica vezanih za ubijene i nestale novinare i medijske radnike u Hrvatskoj, BiH i AP Kosovo i Metohija kaže Matić. On je dodao i da “nije bilo ni ozbiljniji­h pomaka u saradnji tužilaštav­a, policija i drugih institucij­a, a posebno nije bilo fokusa na slučajeve ubijenih i kidnapovan­ih novinara“.

- Zbog toga odluka da se u rad komisije uključe i predstavni­ci Tužilaštva za ratne zločine i Službe za ratne zločine MUP-a predstavlj­a pomak ka konstrukti­vnom učešću u rasvetljav­anju ubistava i kidnapovan­jima novinara - kaže Matić.

 ??  ?? veoma važna odluka vlade: veran matiĆ
veoma važna odluka vlade: veran matiĆ

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia