Blic

Sektor građevinar­stvaubrzao rast BDP-a

- S.G.

Snažnom rastu BDP-a od 4,5 odsto u prvih šest meseci ove godine najviše su doprineli građevinsk­a industrija i poljoprivr­eda, ocenjuju za „Blic“ekonomski analitičar­i.

Kako je naveo ministar finansija Siniša Mali, to je najviša stopa rasta za prvih šest meseci u poslednjih 10 godina. I prema analizi resornog ministarst­va, najsnažnij­i međugodišn­ji rast ostvaren je u sektoru građevine, od 23,1 odsto. Takođe, Mali je istakao da imamo dobru poljoprivr­ednu sezonu koja obezbeđuje međugodišn­ji rast od 11,7 odsto.

Ekonomista Ivan Nikolić naglašava da je rastu BDP-a doprineo jako brz rast građevinar­stva koje je u prvom tromesečju iznosilo 25 odsto, kao i poljoprivr­eda.

- U prvom tromesečju je ona bila šest odsto, a sada je

dvocifrena, kao i industrija koja je rasla. To su tri najvažnija sektora. Imamo takođe i doprinos uslužnih delatnosti, odnosno prometa u trgovinama. Ali najbitniji fokus je na građevinsk­oj industriji, što je rezultat znatno većih investicij­a i države, ali i privatnog sektora - kaže Nikolić.

On navodi da je država znatno povećala investiran­je, što se vidi preko izvršenja kapitalnih izdataka, posebno putne infrastruk­ture.

Prema njegovim rečima, Srbija je imala i dobru poljoprivr­ednu sezonu, bez obzira na prirodne nepogode poslednjih mesec dana.

- To se prvenstven­o odnosi na najbitnije kulture, kukuruz i suncokret koje su ove godine odlično prošle kaže Nikolić, i dodaje da je sada izvesno da ćemo ove godine imati rast BDP-a od najmanje četiri odsto.

 ??  ?? graĐevinar­i zabeleži meĐugodišn­ji rast od !," odsto
graĐevinar­i zabeleži meĐugodišn­ji rast od !," odsto

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia