Blic

Plan B: „S.A.B. travel” otvara novu agenciju?

- P. VUJANAC

Biznismen Stevan Buđić, čija je turistička agencija “S.A.B. travel” na početku ove letnje sezone oštetila na hiljade turista, ima još jednu rezervnu turističku agenciju koja bi već sutra mogla da počne da radi, dok u njegovoj grupi posluje još jedna firma koja je oštetila građane, i to prilikom prodaje stanova.

Kako pokazuju podaci na sajtu Agencije za privredne registre, Stevan Buđić je direktor “S.A.B. travel service” na Novom Beogradu čija je delatnost “Ostali prevoz putnika u kopnenom saobraćaju”, dok poseduje licencu koja važi do 2021. i polisu osiguranja. Međutim, pojedini mediji su objavile da Buđić, pored ove agencije, navodno osniva još jednu čije će sedište biti u Novom Sadu iako je pod imenom “S.A.B. travel” krajem juna zbog neizmirenj­a duga prema stranim partnerima otkazao 2.249 aranžmana, čime je oštetio na hiljade turista.

U Juti (YUTA), nacionalno­m udruženju turistički­h agencija, kažu da su im povodom ovog slučaja ruke vezane.

- Osnovni problem je što Juta kao dobrovoljn­o udruženje nema neko ovlašćenje i ne izdaje pojedinačn­e licence za rad turistički­m agencijama. Članstvo u našem udruženju nije obavezno da biste mogli da radite jer licencu ne dobijate od nas nego od države. Agencija “S.A.B. travel service” je postojala i u vreme dok je radio “S.A.B. travel” dok nije propao. Mi smo pitali nadležno ministarst­vo šta namerava da preduzme, ali oni nemaju nikakav osnov da “S.A.B. travel servisu” zabrane rad, jer ta agencija nije ni poslovala do sada, niti je imala promet. Ali ako njen vlasnik to želi, ona već sutra može da počne da radi. To država mora da reši, Juta to ne može – kaže za “Blic” Aleksandar Seničić, direktor Jute.

Pored sada već propalog “S.A.B. travela”, kao i “S.A.B. travel servisa”, koji još nije počeo sa prodajom turistički­h aranžmana, Buđić ima i firme koje se bave i građevinar­stvom. Naime, kako pokazuju podaci APR, Buđić je u tim firmama uglavnom direktor različitim osnivačkim ulogom „S.A.B. građevinar“, „S.A.B. estetik - Vojvode Stepe“, „S.A.B. estetik Banjska“i „S.A.B. enterijeri“i „S.A.B. logistik“. Sve su registrova­ne kao društva s ograničeno­m odgovornoš­ću, tako da pred zakonom odgovaraju samo osnivačkim ulogom.

Što se problema tiče, Buđiću su na vratu i vlasnici 39 stanova zgrade u Ulici vojvode Stepe u Beogradu. Oni, naime, tvrde da su još 2013. kupili stanove sa čistom dokumentac­ijom da bi godinu dana kasnije saznali da su stanovi pod hipotekom. Buđićeva firma “S.A.B. estetik - Vojvode Stepe” je 2012. uzela pozajmicu od 1,8 miliona evra za izgradnju zgrade. Buđić je zbog toga sa ortakom Miroslavom Osatovićem uhapšen zbog sumnje da su izvršili prevaru. Predmet se nalazi pred Drugim tužilaštvo­m.

 ??  ?? rezervna firma još aktivna i može nesmetano da radi
rezervna firma još aktivna i može nesmetano da radi

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia