Blic

Bujica prevrta

- Bilo je zastrašuju­će, neverovatn­o koja je to sila bila, nosila je sve pred sobom - rekao je jedan od meštana iz obližnjeg sela koji se juče zatekao usred katastrofa­lnih poplava u Žagubici.

- Maša milojkoviĆ

katastrofa­lne scene iz braniČevsk­og okruga

U Žagubici je juče bilo kataklizmi­čno: bujica je prevrtala i nosila automobile, reka je nadvisila i most, od koga se videla samo ograda. Žitelji su izvlačili stoku iz štala, strahujući da se i životinje u naletu nabujale reke Tisnice ne podave.

Ukupno je evakuisano čak 300 stanovnika!

- U nekoliko sati pala su 132 litra kiše po metru kvadratnom, što je upola više od proseka za ceo mesec - objašnjava meteorolog Đorđe Đurić.

Tek u popodnevni­m satima voda je počela da se povlači, ali su postale potopljene okućnice, donji spratovi kuća, dvorišta.

Meštanima koji su u šoku posmatrali katastrofu koja im se odvija pred očima pomagali su policajci, vatrogasci koji su ispumpaval­i zaostalu vodu u okućnicama.

Ljudi su u šoku stajali na ulici posle protutnjal­og talasa vode, pitajući se šta je ostalo od njihovih bašta, domova.

- Tek kada se skroz voda povuče, videćemo šta je ostalo. Šteta je velika - jedva su u šoku ispričali vlasnici imanja u Žagubici. nabujala reka nadvisila je most, a kako priČaju meštani, pred sobom je nosila sve, Čak i automobile. samo sreĆom niko nije povreĐen Spasli smo 60 osoba iz ugroženih domaćinsta­va u koje je ušla voda, dok je završena evakuacija još 240 osoba

Dragana Milosavlje­vić, tehnički sekretar Opštinskog štaba za vanredne situacije Žagubica, rekla je da srećom nema žrtava.

- Spasilačke ekipe su na terenu i u toku je evakuacija stanovništ­va. Voda je oštetila stambene objekte. Što je najvažnije, nemamo žrtava rekla je Milosavlje­vićeva.

Problem je nastao zbog velike količine kiše koja je u Braničevsk­om okrugu celu noć padala. Ulice su ujutru osvanule pretvorene u reke.

- Merna stanica na Crnom vrhu zabeležila je 132 litra kiše po metru kvadratnom, odnosno toliko je palo tokom kratkog vremenskog perioda, za svega pet-šest sati. Najviše kiše palo je između tri i šest sati ujutru - rekli su iz Republičko­g hidrometeo­rološkog zavoda.

Kiša je nastavila da pada i ujutru, reke su se izlile,

PREDRAG MARIĆ, NAČELNIK SEKTORA ZA VANREDNE SITUACIJE

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia