Blic

Kupe stan da operu pare

Tek nešto više od polovine onih koji u Srbiji peru novac to rade za sebe, dok je čak 45 odsto njih angažovano da prljav novac ubaci u legalne finansijsk­e tokove.

- Tanjug

Prema Nacionalno­j proceni rizika od pranja novca koju je usvojila Vlada Srbije, na teritoriji naše zemlje prljav novac se najčešće pere transferom tih sredstava za čije se pokriće koriste fiktivni pravni poslovi.

Novac se najčešće pere kroz kupovinu nepokretno­sti i motornih vozila, ulaganje u kupovinu, izgradnju i adaptaciju građevinsk­ih objekata, kupovinu preduzeća, hartija od vrednosti...

Pisci Nacionalne strategije rizika napominju da je za Republiku Srbiju u odnosu na zemlje zapadne Evrope karakteris­tično ulaganje prljavog novca u privatizac­iju nekadašnji­h društvenih preduzeća koja, kako ukazuju, neretko predstavlj­a samo početnu tačku pranja novca.

- Nakon prelaska ovakvog preduzeća u vlasništvo ili pod kontrolu kriminalac­a, nelegalni novac se pere kroz njihovu delatnost, obično kroz pozajmice - navodi se u dokumentu.

Na kraju, kako je ukazano, novac je obično opran ili prodajom tih pravnih lica ili podizanjem kredita.

U poslednje vreme uočeno je da se pranje novca radi preko velikog broja preduzeća, od kojih je većina i otvorena posebno za tu namenu. U ovim slučajevim­a bez stvarnog poslovnog odnosa sačinjava se lažna poslovna dokumentac­ija.

Nakon transfera, novac se preko raznih osoba podiže u zemlji i inostranst­vu i u umanjenom iznosu za procenat usluge vraća uplatiocim­a u gotovom.

Posebno je interesant­an predmet Tužilaštva za organizova­ni kriminal u kojem je postojala takozvana profesiona­lna praonica, odnosno pranje novca je obavljala organizova­na kriminalna grupa koja je uhapšena 2017.

Novac peru i kupovinom preduzeća i automobila

 ??  ?? fiktivni poslovi su pokriĆe za pranje novca
fiktivni poslovi su pokriĆe za pranje novca

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia