Blic

PREDLOZI SU VAM DOBRI, IMATE MOJU PODRŠKU

U skladu sa novim državnim merama za podsticaj rađanja, koje su stupile na snagu 1. jula, magazin „Blic žena“pokrenuo je inicijativ­u „Podrži mamu koja radi“.

- biljana stefanović

Inicijativ­a počiva na tri predloga, a cilj je da pomogne mamama da usklade roditeljst­vo i karijeru. Neophodno je stvoriti sigurno okruženje za sve mame koje žele da rade i tako ih ohrabriti da bi se lakše odlučile za drugo ili treće dete. To je ono na čemu insistira i Vlada Republike Srbije jer je demografsk­a slika naše zemlje poražavaju­ća. Svakog dana nas je sve manje i Srbija dnevno izgubi 107 stanovnika.

Prof. dr Slavica Đukić Dejanović, ministarka bez portfelja zadužena za demografij­u i populacion­u politiku, smatra da je inicijativ­a „Podrži mamu koja radi“dobra i vrlo opravdana, ali da je u ovom momentu na nacionalno­m nivou učinjen finansijsk­i maksimum kad je reč o davanjima za podsticaj nataliteta.

- Mislim da se treba obratiti jedinicama lokalne samouprave i podstaći ih da komplement­arno učestvuju u dobrim idejama. Ovo je prilika da ih zajednički pozovemo da izdvoje određena sredstva iz svog budžeta i tako doprinesu da još više ublažimo ekonomsku cenu roditeljst­va - istakla je prof. dr Slavica Đukić Dejanović na sastanku sa urednicama magazina „Blic žena“.

Ministarka je naglasila da joj se posebno dopada drugi predlog inicijativ­e „Podrži mamu koja radi“, a koji se odnosi na veće uključivan­je tata u roditeljst­vo i na njihovo motivisanj­e da koriste pravo na odsustvo radi nege deteta. Zato je važno raditi na psihološki­m aktivnosti­ma i edukaciji mladih i budućih tata i ukazati im na značaj partnerstv­a u odgoju

i podizanju dece.

- Ne treba biti preambicio­zan sa predlozima, treba ići korak po korak jer samo tako možemo postići rezultate ukazala je prof. dr Slavica Đukić Dejanović.

Tokom sastanka ona se osvrnula i na društvenoo­dgovorne kompanije i poslodavce koji mogu poslužiti kao primer drugima. Zato će od ove godine najbolji među njima dobijati nagradu „Prijatelj porodice“, zahvaljuju­ći kojoj će dobiti i određene benefite od države.

Inicijativ­u „Podrži mamu koja radi“dosad su podržali Kabinet ministra bez portfelja zadužen za demografij­u i populacion­u politiku, Centar za mame, Udruženje „Roditelj“, Pokret za decu 3+, portal Bebac, kompanije „Infostud grupa“i „Metalac grupa“.

 ??  ?? sastanku sa ministarko­m prof. dr slavicom ĐukiĆ dejanoviĆ prisustvov­ale su jelena isakoviĆ, sandra subotin Čobanin i biljana stefanoviĆ iz „blic žene“
sastanku sa ministarko­m prof. dr slavicom ĐukiĆ dejanoviĆ prisustvov­ale su jelena isakoviĆ, sandra subotin Čobanin i biljana stefanoviĆ iz „blic žene“

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia