Blic

Srbija je bila bolja, Savić mi je prijatelj

Falio nam je protiv Srbije jedan jedini gol, posle utakmice za bronzu prišao mi je selektor Srbije, i rekao: „Ja nisam video ovako nešto.”

- Darko nikoliĆ

Po završetku prvenstva Evrope održanog u Barseloni, selektor hrvatskih vaterpolis­ta Ivica Tucak otkrio je koliko mu je teško bilo posle polufinaln­og poraza od Srbije, ali i šta je selektor “delfina” Dejan Savić uradio posle dodele medalja. Hrvatska je, podsetimo, kao aktuelni šampion sveta, izgubila od Srbije u polufinalu, a potom je osvojila bronzu pobedom nad Italijom, dok su Savićevi izabranici do zlata stigli savladavši Španiju. - Srećan sam i zadovoljan načinom kako smo igrali i rezultatom koji smo ostvarili. Naravno da ostaje žal jer... hteli smo da osvojimo zlato, po to smo i došli. Moramo da budem iskreni - Srbija je te večeri bila bolja, a mi nismo znali da iskoristim­o prilike koje smo imali - rekao je Tucak za “Jutarnji list”.

On je u Barseloni osvojio desetu medalju kao kormilar “barakuda”, koje je preuzeo pre pet godina, čime je dostigao učinak Ratka Rudića, ali priznaje da mu uopšte nije bilo svejedno nakon sudara sa “delfinima”:

- Svašta je bilo u poslednjih pet godina, utakmica, putovanja, problema, slavlja, tuge, treninga, ali iskreno, ovih 48 sati između Srbije u polufinalu i Italije za bronzu u Barseloni, to mi je u psihološko­m pogledu bilo najteže razdoblje u trenerskoj karijeri. Ja znam da nekome to može da zvuči kao frazetina, ali ovu medalju baš doživljava­m kao bronzu sa zlatnom presvlakom. Pa, mi smo žrtvovali i Svetsku ligu u Budimpešti, a sve s ciljem da ovde budemo pravi. I bili smo pravi. Odigrali smo nekoliko briljantni­h utakmica. U prvom redu Grčka u četvrtfina­lu i na kraju Italija. One su, za mene, encikloped­ija vaterpola. A protiv Srbije je bilo čupavo. Teško. Protiv takvog suparnika ne možete ni da tražite uvek lepotu, ali smo se borili. Nedostajao nam je taj jedan jedini gol na početku treće četvrtine za hvatanje priključka i verujem da bi tada stvari bile drugačije, međutim, ne želim da žalim jer ovaj rezultat za mene ima silnu vrednost.

A kada je reč o našim “delfinima”, Tucak je otkrio i sjajan gest Dejana Savića na kraju turnira. Iako su doživeli bolan poraz u polufinalu, a Hrvati kao svetski prvaci umesto za novo zlato igrali “samo” za bronzu i selektor im pritom, zbog

Dejan Savić skoro uvek posle meča prvo čestita kolegi na igri

isključenj­a, meč pratio daleko od klupe, “barakude” su odličnom partijom savladale Italiju sa 10:8.

- Strašno smo se potrošili u ona dva dana između polufinala i utakmice za bronzu. I ja, i kolege iz stručnog štaba, i igrači. Bila je teška noć nakon meča sa Srbijom. Ništa puno lakši nije bio ni dan nakon, baš težak, tmuran, sumoran. Imali smo mnogo razgovora, uveravanja da mi to možemo i moramo završiti pobedom. Nakon utakmice za bronzu prišao mi je Savić i rekao: „Ja nisam video ovako nešto.” Dejan je moj dugogodišn­ji prijatelj i jako se poštujemo i uvažavamo - dodao je Tucak.

Savić je ovim gestom pokazao manire koji ga i čine jednim od najvoljeni­jih trenera koje Srbija ima, jer... premalo je ostalo gospoštine ovde, pa svaki svetli primer sija kao podsetnik da je ono čuveno “budimo ljudi” - prilično lep recept za život. I, to prija svima. Uostalom, pitajte selektora Španaca kome se strateg Srbije poklonio posle trijumfa “delfina” u finalu. Ili Tucka, kome je, “ničim izazvan”, Savić prišao posle meča u kome Srbija nije ni igrala - i čestitao na podvigu. To i jesu mali, ali sjajni putokazi, ne samo za ljude iz sveta sporta.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia