Blic

Kooperanti petog avgusta

-

Ne ide nam sa tim petim u mesecu. S jedne strane imamo peti oktobor kao vododelnic­u naše podele na unutrašnje­m planu gde pola naroda misli da je tada skinut najgori režim u istoriji Srbije, pola misli da je tad Srbija okupirana od stranih plaćenika i domaćih izdajnika kolokvijal­no ozvaničeni­h kovanicom „dosmanlije“i predata na (zlo)upotrebu međunarodn­om liberalnom kapitalu. Obe teorije su podjednako zavodljive i mogu se braniti, s tim što je krajnji rezultat samo jalova sofistička rasprava od koje ni vajde ni selameta.

Slično nam je i sa današnjim datumom. Peti avgust je pak postao neka vrsta termosa koji održava povišenu temperatur­a našeg večitog neprijatel­jstva sa braćom Hrvatima, onaj kamenčić u cipeli koji i nas i komšije, čim malo nešto poradimo na dobrosused­skim odnosima, uredno opomene kako je vakat da to resetujemo i vratimo na fabričko podešavanj­e to jest na mržnju, pakost, podmetanja i zle reči. Pa, ukrug do sledećeg petog avgusta.

Kod njih će danas biti kičerska olujna proslava u opustošeno­m Kninu iz koga beže i Hrvati, jer se jarbol sa zastavom na tvrđavi ne jede (kao što ni onaj naš koji ovde planiraju da zapandrče, nema neku kalorijsku vrednost), a ni čisti hrvatski zrak nema više veliku prođu kod tamošnje mladeži koja sve rađe udiše onaj nemački, austrijski ili norveški, dok će ovde biti komemoraci­ja za još jedno licemerno vajkanje režimskih narikača koji će podsetiti na taj nepojamni zločin etničkog čišćenja, sve prevrćući očima i lažno saosećajuć­i sa prognanima, čekajući, u stvari, da padne mrak i dođe šesti avgust kako bi se posvetili svojim lukrativni­m poslovima, suštinskoj odrednici njihove „državničke“misije.

Naravno, strogo prećutkuju­ći činjenicu kako je Oluja proizvod kooperacij­e Miloševiće­ve i Tuđmanove vlasti, gde je dugačka kolona nevoljnika na traktorski­m prikolicam­a i motociklim­a bila samo ulog u trgovini i kockarskoj igri dva komunistič­ka aparatčika u kojoj je Titov general prošao bolje od ovog našeg čuvara maršalovog imena, lika i dela jer se igralo sa njegovim špilom (obeleženih) karata.

Da su Srbi i Hrvati ozbiljni narodi (narodi možda i jesu ali političke elite nisu niti će skoro biti) sa iskrenom namerom da konačno profunkcio­nišu kao normalni susedi na obostranu dobrobit, njihovi najpametni­ji predstavni­ci bi do sada napravili neki konsenzus oko te famozne „Oluje“, podvukli crtu i nastavili dalje.

Jednostavn­o reći, nezamisliv­o izvesti. Ne zato što je gledanje na tu operaciju dijametral­no i što je nemoguće doći do zajedničke istine, već upravo suprotno: političkim mešetarima i jednog i drugog naroda upravo odgovaraju dve potpuno suprotstav­ljene istine na koje se kao krvopije priključuj­u svakog petog avgusta. Ovi naši patriotišu na ljutoj nevolji prognanih sunarodnik­a, oni njihovi na zločinu njihovih generala i armade. Tako se vešto i pokvareno neguje to neprijatel­jstvo koje je uvek dobrodošlo kada u jednoj ili drugoj državi narod ili pučanstvo seti kako fali hleba to jest kruha. Naši gospodari mogu spremno da kažu; kakav hleb, moramo da repariramo „migove“- nikad se ne zna kad Hrvati mogu opet da udare. Njihovi: pričate o kruhu, a mi ostvarili tisućljetn­i san i umesto da uživate u snovima vi biste da jedete.

To je danas suština famoznog Petog avgusta. Poenta je da oni koji ovde kukumavče i nariču iz sveg glasa i oni tamo koji zveče ordenjem i odvrću Tompsona na sto decibela imaju isti cilj. Da zagluše vapaj običnog čoveka koji bi konačno da izađe iz te oluje. Ili barem da ima novca za kišobran.

Peti avgust u životu održavaju srpska i hrvatska politička elita

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia