Blic

Na pomolu i građanski blok

- EB / D. Luković

Pored Saveza za Srbiju, Srbija bi mogla da dobije još jednu opozicionu, ovog puta građansku kolonu. Iako još niko nije jasno naznačio takvu mogućnost, znakovi pored puta govore da bi tu kolonu mogli da čine PSG Saše Jankovića, SDS Borisa Tadića, pokret Ne Davimo Beograd i delovi DJB koji su napustili tu stranku.

Stvaranje jednog opozicionb­og bloka je postalo nerealno kada su u Savez za Srbiju ušle Dveri, kao jasno desno orijentisa­na stranka. Janković je nedavno za “Blic” rekao da su za predizborn­u koaliciju sa proevropsk­im strankama, te da sa mnogo njih već najbliže sarađuju i da se taj spisak stalno proširuje. I Tadić je SZS zamerio desničare, uz ocenu da bi opozicija imala veće šanse ukoliko bi se formirala dva bloka.

Portparol SDS Konstantin Samofalov rekao je nedavno za “Blic” da razgovaraj­u sa svim proevropsk­im građanskim strankama.

- I sa onima koje su van pregovora o ulasku u savez i sa onima koje su u tim pregovorim­a. Naš stav je i dalje da je potrebno ujediniti proevropsk­u građansku opoziciju i da je jedini način da pobedimo Vučića principije­lnom politikom, a ne neprincipi­jelnim koalicijam­a - rekao je Samofalov.

Janković nije bio decidan

o takvoj saradnji, ali izvor naših novina kaže da na političkoj sceni postoje partneri koji su mu prihvatlji­vi.

- Dogovor o ključnom vrednosnom i političkom pravcu koji će političke organizaci­je građanske i evropske orijentaci­je ponuditi Srbiji imaće sve bitne elemente. Stvaraju ga pre svega nove političke organizaci­je i ljudi u politici - kaže

sagovornik “Blica”.

Za razliku od izbora u prestonci kada su nastupali samostalno, građanska inicijativ­a “Ne davimo Beograd” ne isključuje da će za eventualne parlamenta­rne izbore ući u predizborn­u koaliciju. U izboru partnera kažu da će se rukovoditi programom saveza, ali da im je bliža ideja da sa sličnim pokretima razvijaju Građanski front.

- Na razgovore o formiranju saveza nismo za sada dobili poziv, a o priklanjan­ju nekom od njih može se razmišljat­i tek kada budu jasno predstavlj­ene vrednosti i program oko kojih se oni formiraju. Mnogo nam je bliža ideja da sa sličnim pokretima razvijamo Građanski front - kaže Ksenija Radovanovi­ć.

Ne gledaju blagonaklo­no, kako ističe, na koketiranj­e sa desničarsk­im strankama.

- Informacij­e o prvim koracima formiranja ovih saveza, koje su kroz medije plasirane građanima, govore o već viđenim modelima lidersko-menadžersk­og nastupa, kao i koketiranj­a, pa i naznakama direktne saradnje sa desno orijentisa­nim strankama i udruženjim­a građana. Za nas je to potpuno neprihvatl­jivo - napominje Radovanovi­ćeva.

- Pre nego na smišljanje recepata za preživljav­anje izbornih ciklusa, svoju energiju ulažemo u jačanje mreža solidarnih građana. To su baš oni sugrađani koji ispred samačkog hotela u Ustaničkoj ulici svojim telima sprečavaju da 11 porodica izbeglih tokom ratova devedeseti­h bude izbačeno na ulicu.

O priklanjan­ju nekom od pokreta može se razmišljat­i tek kada budu predstavlj­ene vrednosti oko kojih se oni

formiraju, kaže Ksenija Radovanovi­ć.

 ??  ?? tadiĆ i jankoviĆ kao najprepozn­atljivija lica bloka
tadiĆ i jankoviĆ kao najprepozn­atljivija lica bloka
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia