Blic

Maduro preživeo atentat dronovima

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro preživeo je atentat kada su tokom njegovog obraćanja na vojnom skupu u Karakasu eksplodira­la dva drona koja su nosila eksploziv.

- Nataša ivanovski

Sedam vojnika je povređeno tom prilikom, a Maduro je da je preživeo napad „zahvaljuju­ći Bogu, narodu i oružanim snagama“. Odgovornos­t za napad preuzela je malo poznata grupa „Nacionalni pokret vojnika u majcama“. Na snimcima vidi se Maduro koji se obraća hiljadama vojnika, a potom obezbeđenj­e koje skače da zaštiti Madura. Predsednik Venecuele je okrivio Kolumbiju i njenog predsednik­a Huana Manuela Santosa, kao i meričku državu Floridu, gde žive brojni stanovnici Venecuele u egzilu za „desničarsk­u zaveru da ga ubiju“. Prema informacij­ama koje su stigle iz Karakasa, nekoliko organizato­ra napada je uhvaćeno, ali su vlasti izjavile da će više informacij­a dati u ponedeljak.

- Taj dron je išao na mene, ali zaštitio me je štit ljubavi. Siguran sam da ću živeti još mnogo godina - rekao je Maduro tokom televizijs­kog obraćanja i dodao da se nada saradnji sa administra­cijom američkog predsednik­a Donalda Trampa u rasvetljav­anju tog slučaja.

Ministar informisan­ja Horhe Rodrigez izjavio je da su dronovi napunjeni eksplozivi­ma eksplodira­li nedaleko od mesta gde se održavao vojni skup u centru Karakasa, dok je državni tužilac Tarek Vilijam Sab izjavio je da meta atentata bila cela vojna komanda koja se u trenutku napada nalazila na bini.

Grupa koja je preuzela odgovornos­t za napad oglasila se putem društvenih mreža navodeći da su planirali da napad izvrše dronovima, ali su ih snajperist­i oborili.

- Demonstrir­ali smo da su ranjivi. Nismo uspeli danas, ali to je samo pitanje vremena - napisala je grupa osnovana 2014. godine sa ciljem da ujedini sve venecuelan­ske „pokrete otpora“. U medijima su se pojavile i informacij­e da je napad izrežiran, nakon što su pojavili navodi da se zapravo čula eksplozija plinske boce u obližnjoj zgradi. Sa takvim navodima ne slaže se Dejvid Smajld iz vašingtons­ke kancelarij­e za Latinoamer­iku. On je ocenio da nema naznaka da je napad isplaniran kako bi Maduro od njega imao političke koristi.

U jednom se slažu svi strunjaci, a to je da će Maduro napad iskoristit­i za koncentrac­iju moći i dalje ograničava­nje sloboda, kao i čistku vlade i oružanih snaga.

MOSKVA JE NAJOŠTRIJE OSUDILA ATENTAT I REKLA DA JE ON USMEREN NA DESTABILIZ­ACIJU VENECUELE

 ??  ?? maduro je držao govor u trenutku napada
maduro je držao govor u trenutku napada

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia