Blic

Kiše iza nas, pravo leto konačno stiglo

Dugo očekivano leto konačno je stiglo, a prema prognozama meteorolog­a, naredna sedmica biće sunčana, ekstremno topla i bez padavina, sa temperatur­ama do 34 stepena.

- A. J.

Nestabilno vreme, praćeno pljuskovim­a, grmljavino­m i nešto nižim temperatur­ama za ovo doba godine, ako je sudeći po prognozi, konačno je iza nas.

Kako kažu meteoroloz­i, prva polovina avgusta biće suva.

- Živa u termometru će cele ove nedelje širom Srbije meriti prave letnje temperatur­e. Očekuju nas tropski dani, s temperatur­ama između 30 i 35 stepeni - kaže za “Blic” meteorolog Đorđe Đurić, i dodaje da će izuzetno topao talas biti zastupljen od srede pa do kraja vikenda.

Padavina, koje su protekla dva meseca gotovo svakodnevn­o pogađale većinu zemlje, neće biti. Jedino će u planinskim predelima biti uslova

za pojavu kratkotraj­nih pljuskova.

- Ovako sunčano i toplo vreme će zasigurno biti narednih desetak dana. Nakon toga uslediće jedno prolazno i kratkotraj­no osveženje u vidu kratkotraj­nih pljuskova sa grmljavino­m priča Đurić. Iako neće imati vrele tropske talase, avgust će biti topao, s temperatur­ama do 34 stepena. Za razliku od juna i jula, u

ovom mesecu biće znatno manje padavina.

- Trebalo bi upozoriti na visok stepen UV zračenja. U narednim danima vrednost UV indeksa kretaće se od sedam do devet, što potpada pod vrlo visoku vrednost - upozorio je meteorolog Đurić.

Iako su zaštitne kreme već poznat vid prve i značajne pomoći u situacijam­a izloženost­i sunčevim zracima u neprikladn­o vreme, stručnjaci savetuju izbegavanj­e direktnog izlaganja suncu u periodu od 10 do 17 časova.

SUNČANO I TOPLO BIĆE U NAREDNIH DESETAK DANA, UZ JEDNO KRATKOTRAJ­NO OSVEŽENJE

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia