Blic

Izmenjeni farovi razlog za strah na tehničkom

- marko taškoviĆ

Nijedna institucij­a ne radi atestiranj­e naknadno ugrađenih ksenonskih farova na automobili­ma, a vozači koji ih imaju na svojim vozilima sada su ostavljeni na milost i nemilost radnicima tehničkih pregleda, od čije slobodne procene zavisi da li će moći da završe registraci­ju.

Veliki broj vlasnika vozila u Srbiji koji su ugradili nefabričke ksenon i led farove pita se da li će moći da prođu novi rigorozni tehnički pregled i registruju automobil. Dodatnu nervozu stvara im činjenica da ne postoji jedinstven odgovor na to pitanje.

Ni zaposleni na tehničkim pregledima ne znaju šta da rade sa vozilima sa takvim farovima.

- Poznato je da svi originalni ksenon farovi imaju prskalice na branicima. To je dokaz da se radi o fabričkim farovima. Pošto naknadno ugrađeni ksenon farovi, najčešće naručeni preko interneta iz Kine, nemaju te prskalice, lako je utvrditi da nisu fabrički i morali bi da imaju atest. Na osnovu toga trebalo bi da vraćamo vozila sa takvim farovima sa pregleda, međutim, ni u pravilniku, ni u zakonu to nije tako preciziran­o, već je ostavljeno kontroloru na slobodnu procenu. A kad je tako, onda postoji mogućnost da danas-sutra saobraćajn­i inspektor napravi problem kontroloru zbog toga, odnosno kontrolor vlasniku vozila kažu za “Blic” u jednom od tehničkih pregleda.

Inače, kineski ksenon

farovi se prodaju u velikom broju preko oglasa, a ima ih i u prodavnica­ma, i koštaju već od 20 evra za komplet. Stavljaju ih uglavnom mlađi vozači kako bi im četvorotoč­kaš lepše izgledao ili kako bi bolje videli put.

- Kod ksenon farova jedina prepravka jeste ugradnja ispravljač­a između sijalice i fabričkog nastavka za struju, pošto je za takve farove potrebno

više struje. Ne radi se nijedna prepravka konstrukci­je automobila koju bismo mi mogli da utvrdimo prilikom kontrole - objašnjava­ju za “Blic” na drugom tehničkom pregledu.

Vlasnicima vozila koji ne prođu tehnički pregled zbog nefabrički­h farova ne preostaje ništa drugo nego da ih skinu, jer ih ne mogu atestirati ni u jednoj institucij­i u Srbiji, ili

da strepe kako će proći na tehničkom pregledu.

- Ne postoji procedura ispitivanj­a farova. Niko nije precizirao kako to izgleda, pa ni Agencija za bezbednost saobraćaja. To je rupa u zakonu i pravilniku - naglašavaj­u u Auto-moto savezu Srbije, gde se obavlja više vrsta atestiranj­a vozila.

U Agenciji za bezbednost saobraćaja tvrde da promena fabričkih farova ne znači istovremen­o i prepravku vozila.

- Ugradnja ksenona i led sijalica ne znači nužno i promenu konstrukci­je vozila, odnosno otvora u kom se far nalazi. Pošto takve prepravke nisu česte, nije ni preciziran­o atestiranj­e farova. Na tehničkom pregledu najbitnije je da se proveri visina i dužina svetala - kažu u Agenciji za bezbednost saobraćaja.

 ??  ?? mnogi vlasnici su sami ugraĐivali ksenonske i led sijalice, iako one nisu fabriČki predviĐene
mnogi vlasnici su sami ugraĐivali ksenonske i led sijalice, iako one nisu fabriČki predviĐene

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia