Blic

Deca dobila prsluke koji će im olakšati neizlečivu bolest

Lepe vesti. Hrabra Milica Oklobdžija (10), devojčica koja boluje od cistične fibroze, dobila je prsluk koji će joj olakšati život. Zahvaljuju­ći pisanju “Blica” i angažovanj­u “Blic fondacije”, prsluk čija je puna cena 1.275.000 dinara, stigao je u Suboticu

- Biljana vuČkoviĆ

Ali, to nije sve. Dobio ga je i Nemanja Vidović (16), Miličin sugrađanin koji boluje od iste bolesti. Specijalni prsluci olakšaće im posledice neizlečive multisiste­mske bolesti.

Čim je “Blic” objavio ispovest Miličinih roditelja Tamare i Miroslava Oklobdžije, za njenu sudbinu zaintereso­vali su se humani ljudi. Amerikanka našeg porekla javila se “Blic fondaciji” s namerom da pomogne. Rekla je da je nakon smrti oca ostao prsluk i kompletna aparatura koja olakšava iskašljava­nje veoma gustog sekreta, a samim tim štiti obolele od bakterija. Odlučila je da uz pomoć prijatelja u Srbiji i “Blic fondacije” prsluk donira Milici. Jedini uslov je da se njeno ime ne pominje u medijima. Skroman zahtev za veliko delo.

Presrećne Oklobdžije primile su prsluk, ali se ispostavil­o da je prevelik za Milicu. Na sreću, podstaknut­i pričom u “Blicu” mnogi su želeli da pomognu devojčici i uz pomoć njihovih uplata sakupljeno je više od milion dinara. Sakupljen je novac za prsluk po meri za Milicu i odmah naručen.

Tamara i Miroslav su u dogovoru s “Blic fondacijom”, koja je sve ovo organizova­la, odlučili da donirani prsluk ustupe mladom sugrađanin­u Nemanji, srednjoško­lcu kome je cistična fibroza ustanovlje­na kada je imao šest godina. Njemu je prsluk potpuno odgovarao. Na ovaj način život je olakšan i bolesnoj deci i obema porodicama.

Vidovići su se pre tri godine doselili u Suboticu iz mesta Aleksa Šantić da bi dečak izbegao naporna putovanja u srednju školu.

- Kada teško diše i ako mu padne šećer nezgodno je da putuje autobusom u školu. Zato je bolje što smo ovde. U školi mu izlaze u zahvaljuju­Ći pisanju „blica“, prikupljen je novac za miliČin prsluk susret i jako smo im zahvalni zbog toga. Nemanja je vođen kao astmatičar i tek posle testa pred polazak u školu utvrđena mu je cistična fibroza. Sigurno da bi mu se pluća bolje očuvala da je bolest ranije otkrivena kaže Nemanjina majka Jelena Vidović.

Nemanja ima obavezne preglede i kontrole u Beogradu. Dok su živeli u Šantiću mnogo im je značila briga lekara u Somboru.

- Nažalost, dobio je i dijabetes koji je u suprotnost­i sa cističnom fibrozom. Zbog šećera ne bi smeo slano i masno, a zbog cistične fibroze mu se preporučuj­e jaka, slana i masna hrana. Teško je sve to uskladiti. Obavezno uzima enzime, zbog astme koristi pumpice, mora da uzima i vitamine - nabraja majka. Nemanjini roditelji, kao i Miličini, znali su da postoji prsluk koji se u Srbiju uvozi iz Amerike i koji pomaže da se uz inhalaciju i dvadesetom­inutno dnevno nošenje izbaci sekret iz pluća, ali im je zbog cene bio nedostižan.

- Verujemo da će mu prsluk olakšati život i veoma smo zahvalni svima koji su doprineli da ga Nemanja dobije - kaže Marko Vidović.

I Oklobdžije i Vidovići podsećaju da su njihovoj deci najugrožen­ija pluća, ali i pankreas i jetra. Suočeni sa istinom da ne mogu znati kada može da im pozli i stanje pogorša, veoma hrabro i optimistič­no se nose sa svime što ih je sjedinilo u borbi za život dece.

Tamara i Milica Oklobdžija uručile su Nemanji i njegovim roditeljim­a prsluk i sa nestrpljen­jem iščekuju da im u toku ovog meseca stigne njihov primerak.

- Nemamo reči kojima bismo zahvalili “Blic fondaciji”, donatorki iz Amerike, njenim prijatelji­ma u Srbiji, gradu Subotici i svima koji su nam pomogli da sakupimo novac za prsluk. Mnogo nam to znači i beskrajno hvala svima, a naročito dr Goranu Bićaninu i dr Katji Pulevoj. Srećni smo što prsluk koji je Milica dobila odgovara Nemanji i nadamo se da će mu olakšati život. Miličin stiže uskoro i našoj sreći zbog toga nema kraja - kaže Tamara Oklobdžija.

AMERIKANKA NAŠEG POREKLA POKLONILA MILICI PRSLUK, ALI GA JE ONA DALA NEMANJI JER JOJ JE VELIKI

 ??  ?? za fotografis­anje za uspomenu sa nemanjom i njegovim roditeljim­a, milica je morala da stavi masku
za fotografis­anje za uspomenu sa nemanjom i njegovim roditeljim­a, milica je morala da stavi masku
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia