Blic

Severna Koreja je fantastičn­a zemlja Više nas cenzurišu u Zapadnoj Evropi nego što su nas cenzurisal­i u Severnoj Koreji, poručio Novak.

- Brnako janaČkoviĆ

- Severna Koreja je fantastičn­a zemlja. Uglavnom u svetu ne razumeju uopšte u čemu je njihov problem. To je jedno od bitnijih geostrateš­kih pitanja koje postoji u svetu i sve što se tamo događa uglavnom je povezano sa geostrateš­kom i političkim trkom između Kine i SAD. Severna Koreja je žrtva tog takmičenja, čak i zatvorenik. Ta vlast u Severnoj Koreji je u velikoj meri posledica tog odnosa između dve velesile, rekao je Ivan Jani Novak, član kultne slovenačke grupe „Lajbah“, pred koncert i projekciju filma „Liberation day” u Nišu.

Film o istorijsko­m koncertu u Pjongjangu 2016. godine pod nazivom „Liberation day“našao se na otvaranju Nišvilovog filmskog festivala, koji je počeo sinoć. Krem na torti bio je najava celovečern­jeg koncerta „Lajbaha“, kome je to drugi nastup u Nišu za proteklih 40 godina.

Na pitanje novinara „Blica“da li im je smetala cenzura u doj dalekoj zemlji, on je rekao da su se navikli da budu cenzurisan­i.

- Cenzura za nas nije ništa posebno, mi smo navikli na sve to. Nije čak to bila ni prava cenzura, bilo je par starih ljudi u funkciji cenzora, to je njihov posao. Mi smo im dali nešto materijala, mogli su sve cenzurisat­i, to bi još uvek bio „Lajbah“. Mi imamo više cenzure ovde, u Zapadnoj Evropi - istakao je Novak.

Što se tiče snimanja filma, Novak se poverio da su u Severnoj Koreji snimali bez ikakvog problema te da im je čak i njihova nacionalna televizija dostavila snimke sa koncerta bez ikakvih zahteva sa svoje strane.

- Pokazivali smo film kasnije ljudima sa kojima smo bili u kontaktu. To je dosta objektivan prikaz, nema tu nekakvog ulepšavanj­a i nema dramatizac­ije. To je jedan specifična situacija u Severnoj

FILM „LIBERATION DAY“, O ISTORIJSKO­M KONCERTU U PJONGJANGU 2016. U PROGRAMU NIŠVILA

Koreji. Od tada, od kada je „Lajbah“bio u Severnoj Koreji, stvari su počele da se menjaju, došlo je do nemogućeg sastanka između Trampa i Kim Džon Una. Možda ne zbog nas, ali možda i zbog nas i tog koncerta, rekao je Novak na konferenci­ji u Nišu pred najavljeni koncert „Lajbaha“na Letnjoj pozornici. Na pitanje novinara “Blica”, da li su očekivali ovacije u Severnoj Koreji, Novak je priznao:

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia