Blic

Nole je kralj betona

Osokoljen posle osvajanja Vimbldona, Novak Đoković želi peti put u karijeri da osvoji Rodžers kup. Odmah po sletanju u Kanadu odradio je trening sa Marinom Čilićem, a publika je poludela za svojim ljubimcem.

- jelena mediĆ

Zbog povrede lakta, Đoković prošle sezone nije učestvovao na mastersu u Kanadi. Miljenik tamošnjih navijača, četiri puta je podizao pehar 2007, 2011, 2012. i 2016. S obzirom da je u proteklih nekoliko meseci podigao formu, osvojio 13. grend slem pehar u karijeri, Đoković je pored Rafaela Nadala glavni pretendent za osvajanje titule. Prvi rival na putu ka finalu, biće mu stari znanac i veliki dužnik Hjon Čung iz Južnje Koreje. Novak odlično igra, a postoji najmanje četiri razloga zbog kojih je deseti teniser iz Srbije, favorit da peti put podigne pehar u Kanadi.

1. KRALJ BETONA

Od kada je 2011. započela Novakova dominacija, niko na tvrdoj podlozi nije bio toliko impresivan kao on. Do sredine 2017. kada je morao da pauzira zbog povrede lakta bio je nezadrživ na betonu. U već pomenutom periodu, od 2011. do sredine 2017, Novak je zabeležio 310 pobeda i 38 poraza. Ili ako vam je draže, njegov procenat uspešnosti na tvrdoj podlozi bio je 89 odsto. Tereni u Kanadi su znatno brži od onih u Indijan Velsu i Majamiju na kojima se igraju martovski mastersi, što apsolutno odgovara Novaku u prelasku iz “odbrane” u napad. Ako pritom znamo da je Novak zabeležio jedan od najvećih “kambekova” u istoriji belog sporta, a sledi deo sezone na njegovoj omiljenoj podlozi, onda je sigurno da mu se šanse za osvajanje i petog pehara u Kanadi znato povećale.

2. ČETIRI PUTA OSVAJAO RODŽERS KUP

Đoković zna kako se osvajaju trofeji na kanadskom mastersu. Kada ste toliko puta osvajali titule u nekom gradu, kao što je to Novak činio u Montrealu i Torontu, onda svake godine postajete sve sigurniji u sebe. Od kada je 2007. pobedio Rodžera Federera u finalu i skrenuo pažnju na sebe, Nole svake godine ovde igra sve bolje i bolje. Prošle sezone nije učestvovao zbog povrede lakta, pa će ovog avgusta biti još željniji igre i uspeha.

3. POVRATAK NA STAZE USPEHA

Nije nikakva tajna da je Nole imao pad u formi uslovljen povredom lakta, bolovima u njemu, operaciji istog i oporavku od hirurškog zahvata. Pad je trajao gotovo dve godine. Od početka juna 2016. i osvajanja Rolan Garosa, pa se do maja ove godine, kada je u delu sezone na kojoj se igralo na travi stigao do finala Kvinsa i podigao pehar u Vimbldonu. Đoković je u Londonu ponovo bio dominantan, a u pobedi nad Rafaelom Nadalom u polufinalu, demonstrir­ao je celom svetu da se “zver” ponovo vratila. Pobede nad Špancem, a potom u finalu i nad Južnoafrik­ancem Kevinom Andersonom bile su injekcije samopouzda­nja koje je Nole “primio” pred nastavak sezone. U Torontu bi trebalo da nastavi pobednički niz.

4. PODRŠKA SRBA IZ KANADE

Đoković ima strastvenu armiju navijača u Kanadi. To su pretežno Srbi koji se nalaze na privremeno­m radu u Kanadi. Ali i ne samo Srbi. Poznato je da je Nole opšte obožavano biće na prostorima bivše Jugoslavij­e tako da ima podršku i Hrvata, Bosanaca, Makedonaca u Kanadi. Sa obeležjima Srbije svi oni jedva čekaju prvu polovinu avgusta svake godine kako bi bodrili svog ljubimca. Samo na prvom treningu koji je Nole u subotu uveče odradio sa Marinom Čilićem, oko stotinak ljudi je došlo da pozdravi šampiona. Njihovo navijanje će sigurno motivisati Noleta da osvoji petu titulu na Rodžers kupu.

ĐOKOVIĆ ĆE PORED SINGLA, IGRATI I U DUBLU. PARTNER ĆE MU BITI KEVIN ANDERSON IZ JUŽNE AFRIKE

 ??  ?? prvi noletov rival: hjon Čung uhvatio zalet: novak ĐokoviĆ
prvi noletov rival: hjon Čung uhvatio zalet: novak ĐokoviĆ

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia