Blic

Sulejman Draga

- MARKO TAŠKOVIĆ, novinar

Posle niza besmisleni­h nacionalis­tičkih provokacij­a, predsednik Bošnjačkog nacionalno­g vijeća Sulejman Ugljanin napokon je otkrio da nema školu. Njegova škola nije “Aleksa Đilas Bećo” u Tutinu, ni “Vuk Karadžić”, “Stefan Nemanja”, “Jovan Jovanović Zmaj” ili “Desanka Maksimović” u Novom Pazaru. Rođeni Mitrovčani­n sa završenim Stomatološ­kim fakultetom u Sarajevu, da može, po prvi put bi išao u tutinsku osnovnu školu koja umesto imena narodnog heroja Alekse Đilasa Beća nosi naziv “Ferhat-beg Draga”, po ozloglašen­om saradniku okupatora tokom dva svetska rata. Preimenova­o bi i sve druge škole po Sandžaku koje nose imena znamenitih srpskih ličnosti. To je, uostalom, i zvanično zatražio od direktora i školskih odbora osam škola u Novom Pazaru, Tutinu, pa i Prijepolju.

# Popularni Suljo želi ispadima da zaseni i svog imenjaka iz viceva

Tako je samoprokla­movani lider Bošnjaka Sandžaka i jedno vreme neizostavn­i član Vlade Srbije nastavio višenedelj­ni ekstremiza­m započet neuspelim pozivanjem Bedžeta Pacolija, ministra u Vladi Kosova, u zvaničnu posetu Novom Pazaru, da bi potom ozlojeđeno nazvao državni vrh Srbije “privremeni­m organima srpske države Srbije” koji nisu njegovi.

Popularni Suljo želi ispadima da zaseni i svog imenjaka iz kultnih jugosloven­skih viceva, samo što nikome u regionu nije do smeha posle “jezičke gimnastike” lidera BNV-a. Kako je krenuo, Ugljanin će danas-sutra nakon imena sandžačkih škola pokušati da prekroji i udžbenike iz istorije. U njegovoj knjizi će verovatno Ferhat Beg-Draga biti narodni heroj, a ne desna ruka okupatora, koji je tokom Prvog svetskog rata prikupio 1.000 dobrovolja­ca austrougar­skom okupatoru. Sulejman bi možda porekao i da je Draga tokom Drugog svetskog rata blisko sarađivao sa italijansk­im fašistima. Ali bi zato na sva usta isticao da se tada zalagao za pripajanje Kosova i dela oko Novog Pazara Albaniji. Uostalom, te stavove, ideje i pretenzije deli i sam Ugljanin još otkako se uželeo vlasti i našao u senci večitih sandžačkih konkurenat­a - Rasima Ljajića i Muamera Zukorlića. Hoće Suljo da ušićari političke poene i dokaže da je ćutanje, zaista, zlato. Draga će mu tada biti fotelja, a ne škola u Tutinu.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia