Blic

Naprednjac­i i dalje ubedljivi, savez opozicije na 9,6 odsto

Da se u nedelju održavaju izbori, Savez za Srbiju (SZS) imao bi 9,6 procenata podrške, a Srpski patriotski savez (SPAS) Aleksandra Šapića 1,8 odsto. Naprednjac­i i dalje imaju natpolovič­nu većinu.

- Ivana mastiloviĆ jasniĆ

Ovo pokazuju rezultati istraživan­ja agencije Faktor plus, koje je prvi put urađeno nakon što su formirani Savez za Srbiju i SPAS. SNS je i dalje ubedljivo najpopular­niji sa podrškom od 54,8 odsto, dok su socijalist­i posle mnogo vremena na trećem mestu, ali ne zbog izgubljene podrške.

Vladimir Pejić iz agencije Faktor plus kaže za “Blic” da SZS ima manju podršku nego sve članice tog saveza pojedinačn­o.

- To je donekle i očekivano. Tradiciona­lni birači DS, recimo, ne žele savez s Dverima i obrnuto. Takvih primera je više - navodi Pejić.

On kaže da je reč samo o početnoj poziji SZS i da od budućih postupaka rukovodsta zavisi da li će to biti samo baza koja će se širiti ili maksimum koji može da dosegne.

U istraživan­ju koje je radila ista agencija pre samo mesec dana za stranke pojedinačn­o, sve članice SZS u zbiru su imale 14,4 odsto. Pitali smo Pejića gde se rasulo skoro pet procenata glasova.

- PSG je blago skočio i sada je na 3,6 odsto, SDS Borisa Tadića se posle dugo vremena pojavljuje u istraživan­jima, a blago je skočila podrška i DSS-u - navodi Pejić.

U prvom istraživan­ju, SPAS Aleksandra Šapića beleži podršku od 1,8 odsto.

- Možda bi neko rekao da je to malo, ali treba imati u vidu da je Šapić sam, da ga nema nigde u javnosti i da to ne mogu da dostignu ni stranke koje dugi niz godina postoje. Ima dobar kolektivni potencijal i mogao bi da doprinese nekoj koaliciji. Ne isključuje­m da u jednom trenutku i samostalno pređe cenzus - ističe Pejić.

Na pitanje u kojoj meri je Vlada Srbije jedinstven­a, 48 odsto ispitanika odgovorilo je potvrdno, 28 odsto da nije jedinstven­a, dok 24 odsto kaže - delimično.

S druge strane, na pitanje u kojoj meri je stabilna, čak 69 odsto ispitanika kaže “u potpunosti”.

- Stabilnost proističe iz snage SNS i Aleksandra Vučića, kao vezivnog tkiva koalicije, na čijoj snazi se rezultat bazira. Ministri ne ostavljaju utisak jedinstva, pa imamo situaciju da Vlada ne deluje jedinstven­o, ali deluje stabilno. Ovo je u neku ruku i opomena kaže Pejić.

Na pitanja ko od ministara je najprisutn­iji u medijima, 65 procenata je reklo da su to ministri policije i spoljnih

VLADA JE STABILNA, ALI MINISTRI NE OSTAVLJAJU UVEK UTISAK JEDINSTVA

poslova, Nebojša Stefanović i Ivica Dačić.

- To što je neko prisutan u medijima ne mora da bude ni dobro ni loše, jer neko se pojavljuje u aferama, neko zato što dobro radi... Dešavalo se da neki ministar bude loše ocenjen samo zato što ga građani ne primećuju zaključuje Vladimir Pejić iz agencije Faktor plus.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia