Blic

ZBOG ČEGA SE NAJČEŠĆE PADA NA TEHNIČKOM

-

Neispravne kočnice

Pored istrošenih pločica i paknova, veliku muku vlasnicima vozila u prethodnih mesec dana stvarala je i ručna kočnica nedovoljne sile.

- Mnogi vozači u Srbiji retko kad ili nikad ne koriste ručnu kočnicu. Zbog toga je u velikom broju slučajeva ona bila neispravna i to je razlog da vratimo vozilo sa pregleda - kažu u Udruženju osnivača tehničkih pregleda (UOTP).

Dotrajale gume

Istrošeni pneumatici sezonska su rak-rana mnogih automobila u Srbiji, što je bilo vidljivo i na tehničkim pregledima po novom pravilniku. - Kod nas se, nažalost, gume voze do poslednjih dana, dok maltene ne izgube šaru. Dubina šare na gumama je standardiz­ovana, a na mnogim vozilima pneumatici su bili mimo tog pravila - naglašavaj­u u UOTP.

Dubinska korozija

Za razliku od površinske korozije, dubinska rđa nikako se ne toleriše na tehničkim pregledima.

- U prethodnih mesec dana najčešće smo imali trule koševe, nosače motora, kao i prednji i zadnji lonac na izduvnom sistemu, što je dokaz dubinske korozije i takva vozila nisu mogla da prođe tehnički pregled ističu u UOTP.

Nemanje dodatne opreme

Mnogi vlasnici vozila pali su na tehničkom kada im je kontrolor otvorio gepek i zatražio dodatnu opremu. - Mnogi nemaju trougao, sajlu, aparat za gašenje požara ili paket prve pomoći, a to se svuda u Evropi traži i kazne su rigorozne. Zanimljivo da su mnogi kontrolori u strahu brojali čak i zihernadle na prvoj pomoći pošto treba da ih bude sedam objašnjava­ju u UOTP.

Kuke van gabarita

Na mnogim vozilima u prethodnih mesec dana neispravne su bile i kuke za vuču.

- Uglavnom je reč o neatestira­nim kukama koje su van gabarita vozila. U takvim situacijam­a vlasnici treba ili da je atestiraju ili da je skinu i postave takozvanu evrokuku koja ima EU homologaci­ju - kažu u UOTP.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia