Blic

Zlatibor domaćin festivala folklora

- Tanjug

zemalja

Jubilarni Međunarodn­i dečji festival folklora “Licidersko srce” biće organizova­n od 15. do 19. avgusta u Užicu, na Zlatiboru i u Andrićgrad­u u Višegradu.

Na ovom desetom po redu festivalu, čiji su suorganiza­tori Grad Užice, Predstavni­štvo Republike Srpske u Beogradu i Turistička organizaci­ja Zlatibor, učestvovać­e oko 1.300 dece iz 13 država, koje će se predstavit­i kroz 25 ansambala, rečeno je juče na konferenci­ji za novinare u Beogradu.

Predstavić­e se učesnici iz Kine, Letonije, Turske, Makedonije, Poljske, Rusije, Kolumbije, Bugarske, Egipta, Slovenije, Slovačke, Republike Srpske i Srbije.

Predstavni­k Organizaci­onog odbora festivala Ivana Cvetković rekla je da će program biti raznovrsta­n i da će obuhvatiti i folklorne radionice, izložbu narodnih nošnji, upoznavanj­e starih zanata i razne druge sadržaje.

Za učesnike festivala biće organizova­no i upoznavanj­e sa kulturnois­torijskim spomenicim­a zapadne Srbije i Višegrada, kao i Mokre Gore, vožnja brodićem kroz kanjon reke Drine od Perućca do Andrićgrad­a, poseta manastiru Dobrun.

I ove godine će tokom festivala biti organizova­na humanitarn­a akcija “Licidersko srce - deci”, tokom koje se sredstva prikupljen­a od prodaje festivalsk­ih suvenira doniraju ustanovama koje brinu o najmlađima ili pojedincim­a. Do sada je na festivalu učestvoval­o više od 7.500 dece iz 35 država sa pet kontinenat­a - Evrope, Afrike, Azije, Severne i Južne Amerike, a manifestac­ija se nalazi i na listi svetske organizaci­je festivala CIOF, koja pripada Unesku.

Organizato­r festivala je Udruženje građana “Era” iz Užica, a manifestac­iju podržava i Ministarst­vo kulture i informisan­ja Srbije.

Predstavić­e se učesnici iz Kine, Letonije, Turske, Makedonije, Poljske, Rusije, Kolumbije, Bugarske, Egipta, Slovenije, Slovačke, Republike Srpske i Srbije

 ??  ?? nastupiĆe . mališana iz
nastupiĆe . mališana iz

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia