Blic

Dvosoban stan u Grčkoj za 29 evra po noćenju

Višečlane porodice, ili dve i više porodica koje se udruže, mogu jeftinije proći na letovanju ako ne iznajme klasični apartman već stan ili kuću, koje vlasnici izdaju na dan.

- Biljana vuČkoviĆ

Ovakav vid smeštaja ne mora se tražiti preko agencije već preko specijaliz­ovanih sajtova ili preporuke onih koji već godinama letuju u određenim mestima.

I za iznajmljiv­anje stanova ili kuća na moru na dan cena varira u zavisnosti od kvadrature, opremljeno­sti, blizine mora i perioda.

Ponuda je u odnosu na potražnju daleko veća i stanovi i kuće izdaju se u Grčkoj, Crnoj Gori, Hrvatskoj.

Tako je, na primer, u aktuelnim oglasima ponuđen za izdavanje stan od 150 kvadrata u Pefkohorij­u. Stan je opremljen, ima balkon, parking, tri sobe, a cena je 60 evra po danu. U njemu može da boravi osam do deset ljudi. Kada podele desetodnev­nu kiriju iznos po osobi biće od 60 do 75 evra što je više nego povoljno, pošto bi ih smeštaj u apartmanim­a koštao bar pet puta više.

Nešto luksuzniji stan na Halkidikij­u, od 76 kvadrata, sa tri spavaće sobe, dva kupatila, na dva nivoa i kompletno namešten se izdaje za 100 evra na dan. Jedna od najpovoljn­ijih ponuda je dvosoban stan u Pefkohorij­u za 29 evra dnevno.

U Budvi se stan od 70 kvadrata, predviđen za sedam osoba, izdaje za 40 do 60 evra po danu. Garsonjere na crnogorsko­m primorju su od 25 do 35 evra, ali mnogi vlasnici naglašavaj­u da su manji stanovi opremljeni za boravak četvoročla­ne porodice i da imaju i kutak za bebe. U bugarskim letovališt­ima cena stanova na dan je od 30 do 50 evra, ali cene su znatno niže krajem avgusta i u septembru. Pad cena pred kraj sezone važi i za ostale destinacij­e, ali je Turska specifična po tome što nudi luksuz koji dnevno treba platiti 100, 200 ili čak i 300 evra. Ipak, u Antaliji možete naći sobu u stanu koji se izdaje za 10 do 20 evra na dan. Tolika je i cena za boravak u vikendici u Džiraliju.

Ponuda u Hrvatskoj je velika i vlasnici stanova u Splitu nude kompletno moderno opremljen stan od oko 35 kvadrata za 38 evra na dan.

- Imamo troje dece i veoma nam je teško da nađemo hotelski ili apartmansk­i smeštaj, zbog čega pred svako putovanje rezervišem­o stan. Upravo smo se vratili iz Grčke, gde smo za kuću plaćali 60 evra dnevno, a nedavno smo boravili u Sloveniji i jedno noćenje u dvosobnom stanu platili smo 50 evra. Velika smo porodica i ovo je zaista najisplati­viji način da nam bude komotno, a da je cena prihvatlji­va - kaže Jovana Ilić, koja redovno praktikuje ovakav način letovanja.

Kaže da je pogodnost i to što niste unapred ograničeni koliko će vam letovanje trajati. Dovoljno je da vlasniku unapred nekoliko dana najavite da ćete produžiti boravak.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia