Blic

Advokat Milićeva na odmoru, on ostao u ćeliji

Marko Milićev, vozač „kantrimena”, ostaje u zatvoru jer je ročište na kojem je trebalo da se razmatra o uslovnom otpustu odloženo zbog odmora advokata.

- B. Bogosav

Treći osnovni sud u Beogradu juče je trebalo da odlučuje o molbi za uslovni otpust iz zatvora Marka Milićeva, koji je osuđen na četiri i po godine zatvora jer je u julu 2014. godine vozilom „mini kantrimen” usmrtio Luku Jovanovića (21) na beogradsko­m Brankovom mostu, a potom pobegao sa lica mesta i iz države, međutim ročište je odloženo jer je branilac okrivljeno­g na godišnjem odmoru.

Naime, odluka nije doneta jer nije prisustvov­ao njegov advokat Predrag Vasović, kome nije uručen poziv.

On je inače u međuvremnu obavestio sud da je na godišnjem odmoru i zamolio da se ročište odloži. Sledeće ročište je zakazano za 30. avgust u 13 sati.

Ono što je u ovom slučaju simptomati­čno jeste to što je Milićev tražio odlaganje ročišta, iako je odluka o njegovom uslovnom otpustu mogla biti doneta i bez njegovih zastupnika i već juče bi se znalo da li će biti na slobodi ili ne. Zbog čega je doneo odluku da sačeka iako je sve ukazivalo da mu gori pod nogama da izađe na slobodu, zasad nije poznato.

Milićev je ispunio jedan od zakonskih uslova za puštanje na prevremenu slobodu, odnosno izdržao je dve

trećine zatvorske kazne, a ostale uslove ceniće sud na osnovu mišljenja zatvora u kome izvršava kaznu. Sud mu je zimus već odbio jednu molbu za uslovni otpust, a novu molbu je podneo 12. juna.

Pored uslova od izdržane dve trećine kazne, Krivični zakonik Srbije propisuje da na uslovni otpust sud može da pusti osuđenog „ako se u toku izdržavanj­a kazne tako popravio da se može sa osnovom očekivati da će se na slobodi dobro vladati, a naročito da do isteka vremena za koje je izrečena kazna neće učiniti novo krivično delo”. Pri oceni da li će se osuđeni uslovno otpustiti, sud uzima u obzir mišljenje zatvora o osuđenikov­om vladanju za vreme izdržavanj­a kazne, da li uredno izvršava radne obaveze, kao i druge okolnosti koje ukazuju na to da osuđeni dok traje uslovni otpust neće izvršiti novo krivično delo.

 ??  ?? hoĆe na slobodu: marko miliĆev
hoĆe na slobodu: marko miliĆev
 ??  ?? poginuo: luka jovanoviĆ
poginuo: luka jovanoviĆ

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia