Blic

MERITE LI KRVNI PRITISAK KAKO TREBA? Za početak, pre nego što uzmete aparat u ruke, nemojte da pušite i da pijete alkohol, a za vreme merenja mirujte, ćutite i opustite mišiće ruke.

- Violeta nedeljkovi­Ć

Od hipertenzi­je, visokog krvnog pritiska, pati svaka druga odrasla osoba u našoj zemlji. Dok se druga oboljenja razvijaju tiho i neopaženo zbog komplikova­ne i skupe dijagnosti­ke, hipertenzi­ja se otkriva vrlo lako, jednostavn­im merenjem pritiska.

- Ukoliko merenjem utvrdite da imate visok krvni pritisak, javite se lekaru koji će vam odrediti odgovaraju­ću terapiju. Najbolje je da pritisak merite kod kuće i da beležite sve rezultate kako bi moglo da se prati njegovo kretanje. Lekaru ćete otići s pravim vrednostim­a, što će olakšati postavljan­je dijagnoze i određivanj­e terapije, jer iskustvo pokazuje da mnogim pacijentim­a zbog straha pritisak najviše skače u ordinaciji - kaže dr Milena Pandrc, kardiolog na Vojnomedic­inskoj akademiji.

Da bi vrednosti krvnog pritiska bile što pouzdanije, treba ga meriti pravilno. Evo šta sve treba da znate:

- Barem pola sata pre merenja pritiska nemojte da pušite ni da pijete alkohol, a neposredno pre merenja ni kafu.

- Idite u toalet, jer puna bešika diže krvni pritisak za oko deset milimetara živinog stuba.

- Proverite da li je manžetna stavljena na pravo mesto. Nikad ne merite pritisak preko odeće. - Opustite mišiće ruke jer ćete u suprotnom dobiti vrednosti veće za oko deset milimetara živinog stuba. - Nemojte da govorite, razgovor podiže nivo pritiska.

- Pre nego što ponovite merenje, napravite pauzu od jednog do dva minuta.

- Pri merenju ruka se stavlja na sto u visini srca. - Krvni pritisak treba da se izmeri na obe ruke, a beleži se onaj koji je veći. Uobičajena srednja razlika sistolnog i dijastolno­g pritiska između dve ruke je od tri do pet milimetara živinog stuba.

- Kako bi vrednosti mogle da se porede, pritisak mora da se meri u isto vreme u toku dana. Jutarnja vrednost ne sme da se poredi s večernjom jer je pritisak uslovljen biološkim dnevnim ritmom, pa se menja tokom dana. Najviši je ujutru, neposredno po ustajanju, po podne pada, a uveče opet počinje da raste.

- Zapišite izmerene vrednosti i predočite ih vašem lekaru na prvom sledećem pregledu.

HIPERTENZI­JA JE UZROK 50 ODSTO SVIH SRČANIH UDARA, A SVEGA 40 ODSTO PACIJENATA KONTROLIŠE PRITISAK

 ??  ?? ako vam je potrebna hitna pomoĆ, pozovite , a ako vam treba savet lekara, u svako doba možete pozvati broj / -
ako vam je potrebna hitna pomoĆ, pozovite , a ako vam treba savet lekara, u svako doba možete pozvati broj / -
 ??  ?? kako da snizite pritisak hranom i šta sve treba da znate o bolestima srca i o tome kako se spreČavaju i leČe, Čitajte u izdanju „ja i moje srce“iz edicije blic žene „vodiČ za zdravo srce“, koji možete naĆi na svim kioscima
kako da snizite pritisak hranom i šta sve treba da znate o bolestima srca i o tome kako se spreČavaju i leČe, Čitajte u izdanju „ja i moje srce“iz edicije blic žene „vodiČ za zdravo srce“, koji možete naĆi na svim kioscima

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia